Тонкощі вибору захисного спецодягу

При виконанні певних видів робіт спеціалізований одяг є обов'язковим атрибутом. Він призначений для різних цілей: одні костюми використовуються для захисту людини від різних фізичних і хімічних факторів, інші види одягу відрізняються спеціальним розфарбуванням і мають світловідбивні елементи, які роблять людину добре видимою з великої відстані або в темряві, а деякі види, навпаки, призначені для надання людині непомітності.

Залежно від сфери застосування робочий одяг може складатися тільки з комбінезону та футболки, костюма з куртки та напівкомбінезону або штанів, теплого варіанту костюма, окремої куртки, фартухів та халатів. Кожен комплект спецодягу доповнюється спеціальним взуттям та головним убором.

Крім цього, спецодяг має бути досить комфортним. Його правильний вибір дозволяє убезпечити працю та захистити здоров'я людини, і навіть її життя. Сьогодні робочий одяг представлений на ринку в широкому асортименті. Це дозволяє роботодавцям здійснювати її вибір, керуючись не тільки міркуваннями, пов'язаними з вимогами щодо безпеки праці своїх співробітників: є можливість також підкреслити фірмовий стиль компанії, підвищити її імідж.

Компанія STG , котра є ексклюзивним представником відомих брендів Sapphire Finishing Mills та Daletec, на сьогоднішній день пропонує широкий асортимент інноваційних захисних тканин для спецодягу, які в повній мірі відповідають всім стандартам безпеки, комфорту і естетики. 

Правильний вибір спецодягу за функціональністю

На правильний вибір робочого одягу впливає врахування умов праці. Виробники пропонують широкий вибір костюмів, комбінезонів, напівкомбінезонів, халатів, плащів, штанів, рукавичок, черевиків у численних варіантах та розмірах. Призначенню спецодягу відповідають його конструктивні елементи та спеціальні просочення, якими вона обробляється.

При виборі спецодягу звертають увагу на:

  • склад тканини;
  • конструктивні характеристики спецодягу: крій коліна або ліктя, наявність зручних та необхідних кишень;
  • міцність та акуратність швів;
  • якість та надійність фурнітури;
  • вказівки щодо температурного режиму використання;
  • розпорядження щодо специфічних умов поводження з формою;
  • захисні властивості.

Переваги та вимоги до тканини для спецодягу:

  • матеріал може бути міцним і щільним, це захистить тіло від ушкоджень і травмування;
  • тканини повинні пропускати достатньо повітря, дозволяти шкірі дихати і бути приємними на дотик;
  • матеріал повинен бути оброблений спеціальними просоченнями, які надійно захистять від вогню, а також вологи;
  • тканина для спецодягу має легко очищатися навіть у домашніх умовах і не вимагати особливих зусиль.

Яку краще тканину вибирати для спецодягу

Існує широка різноманітність матеріалів для пошиття спецодягу, які відрізняються за вартістю, зовнішнім виглядом та експлуатаційними характеристиками.

Саржа – матеріал, який виготовляється з волокон бавовни з домішкою синтетичних ниток. Для виготовлення застосовується саржеве плетіння, що забезпечує діагональний візерунок на поверхні. Завдяки натуральному походженню, матеріал добре пропускає повітря і дозволяє шкірі повноцінно дихати. Перевага саржі у легкому догляді. Бавовняні тканини не вимагають спеціальних зусиль, їх легко прати в домашніх умовах.

Молескін є найбільш щільною бавовняною тканиною, а основною перевагою матеріалу є висока щільність. Тканина зовсім не пропускає попадання дрібних частинок через одяг, тому рекомендована для працівників пекарень та борошномельних підприємств. Молескін досить приємний на дотик, не викликає подразнення на шкірі та алергічні реакції. До складу тканини може входити невеликий відсоток синтетичних ниток, що значно покращує експлуатаційні якості матеріалу.

Оксфорд, мабуть, найпопулярніша тканина для виготовлення спецодягу. Матеріал міцний та щільний, надійно захищає тіло від порізів та пошкоджень. Оксфорд має високий рівень зносостійкості, надовго зберігає первинний зовнішній вигляд. Оксфорд також часто використовується для виготовлення предметів туристичного спорядження (намет, сумка, рюкзак тощо).