Кемпінг, туризм, зимові походи: як підібрати спальний мішок

Якщо ви зібралися в магазин за спальним мішком, то ви вже хоча б загалом уявляєте, навіщо він вам потрібен і де ви його використовуватимете.

Існує чотири базові сценарії, кожен з яких ми розглянемо окремо, а вигідно купити спальник ковдру ви зможете в інтернет-магазині Evergo. До речі, тут існує гнучка система знижок, а за умови замовлення товару від 1000 тис. грн для вас безкоштовна доставка по всій території України.  

Кемпінг

Хочеться спілкування з природою, гарних пейзажів та посиденьок біля вогнища, але без похідних тягарів? Тоді потрібно розгортати комфортабельний стаціонарний табір, який завдяки сучасному екіпіруванню за своїм затишком майже не поступається домашній обстановці. Звідси і головний принцип при виборі кемпінгового спальника: в ньому має бути так само зручно, як удома в ліжку. На його вагу та об'єм можна заплющити очі, тому що в пріоритеті максимально комфортний сон, а все спорядження все одно доведеться возити машиною, а не нести на власних плечах.

Вибирайте спальник так, щоб вам було комфортно лежати у звичній позі, а його тканина не викликала неприємних тактильних відчуттів. Більшість сучасних кемпінгових спальників – ковдри, які можна розстебнути та використовувати як покривало. Але є і просунуті кокони, які не поступаються їм комфортом сну.

Задуматися про вагу та обсяг кемпінгового спальника доведеться тільки у випадку багажних обмежень - не все можна вмістити в багажнику малолітражки, мотоциклетному кофрі або баулі для авіаперельотів. Щоб через це не відмовляти собі в комфортному сні, краще взяти пуховий спальник-ковдру.

Туризм та альпінізм

Коли потрібний спальник для походів та горосходжень, то всі основні муки вибору зводяться до одного – пошуку оптимального балансу між вагою, теплом та ціною. Чіткого поділу між туристичними та альпіністськими спальниками немає, але сучасна індустрія відрізняється достатком, і можна підібрати спеціалізовану модель для будь-яких умов.

  • Потрібен спальник для сирого стінового сходження? Є невагомі вузькі кокони з гідрофобним пухом найвищої якості та мембранною тканиною верху.
  • Потрібний спальний мішок для багатоденного треку з ночівлями в лоджах? Можна підібрати пуховий або синтетичний кокон вагою близько 1 кг, в якому не тісно спати.
  • Потрібний недорогий спальник для перших походів, риболовлі чи полювання? Можна вибрати із цілого списку важких мішків на синтетичному утеплювачі. Різних змінних і нюансів у виборі спального мішка для туризму дуже багато, а тому вони заслуговують на окремий матеріал.

Зимові походи

Коли вночі у поході температура падає нижче -20°C, стає не до компромісів із ціною та вагою спального мішка. Хочеться одного - як мінімум вижити, але краще відіспатися в теплі і набратися сили перед наступним важким днем.

Не всі компанії ризикують випускати дійсно теплі спальники: ринок невеликий, ризики високі, та й ціна їх виробництва відверто немаленька. Тому екстремальні спальні мішки на суворі морози – це найвища ліга, в якій на вибір впливає репутація марки підтверджена експедиціями та довгою історією.

Майже завжди спальники для зимових походів - пухові та напхані всіма доступними деталями, покликаними зберігати тепло та довговічність. Їх відрізняє велика кількість утеплювача, складна конструкція пухових пакетів, обов'язковий тепловий комір, продуманий крій відділення для ніг та капюшона, а також усередині них вистачає місця, щоб спати у верхньому одязі.

Коли не визначився

Зазвичай ніхто не знає, чи продовжуватиме він ходити в походи чи туризм стане лише швидкоплинним захопленням. До того ж, часто нелегко точно визначитися зі своїми уподобаннями. Наприклад, часом складно зрозуміти, що більше подобається: фізичні навантаження та можливість бачити щодня нове чи розмірене життя на стоянці з налагодженим побутом, короткі походи вихідного дня чи експедиції на кілька тижнів.

Спеціально на такі випадки багато компаній мають цілі серії спальних мішків базового рівня, які придатні для простих походів і кемпінгу. Вони порівняно недорогі, легші за кемпінгові спальники, але вільніші по крою більшості туристичних моделей і часто оснащені додатковими деталями, що підвищують комфорт сну.