Основні помилки експлуатації кондиціонера

Сучасний кондиціонер – дуже витривале обладнання, яке при правильному монтажі, регулярному обслуговуванні та грамотному використанні працюватиме роками. Тим не менш, незважаючи на наявність інструкції, користувачі нерідко ігнорують рекомендації виробника, які ґрунтуються на принципах роботи пристрою.

Через це можливі помилки експлуатації кондиціонера. В сьогоднішній статті поговоримо про найпоширеніші, а на сайті https://climatbud.com.ua/ua/uslugi/servisnoe-obsluzhivanie-i-remont-konditsionerov.html ви дізнаєтесь про діяльність компанії Сlimatbud, саме тут рекомендується замовляти послуги по чищенню і сервісному обслуговуванню кондиціонерів в Києві.

Налаштування кондиціонера на максимальний холод

Часто, щоб якнайшвидше охолодити приміщення, користувачі включають кондиціонер на мінімум. Знайомо? Приходиш улітку в офіс. Вікна всю ніч були зачинені, крізь жалюзі яскраво світить сонце, у кабінеті задуха. Щоб швидко остудити повітря, людина включає кондиціонер на +16 ° С – це мінімальна температура.

Здається логічним: що холодніше дме, то швидше охолодить. В результаті приміщення дійсно охолоджується, але потік сильно холодного повітря викликає дискомфорт, удар по легеням і простудні захворювання.

Справа в тому, що температура повітря, що виходить із працюючого кондиціонера, завжди постійна, незалежно від вибраних налаштувань. А +16 °С, виставлені за допомогою пульта, – це та температура, до якої кондиціонер охолоджуватиме повітря в приміщенні. Вибираючи мінімальний поріг, користувач не прискорить охолодження: кімната остигатиме з тією ж швидкістю, але до нижчої та дискомфортної температури. Правильно виставляти ту температуру, яка є найкомфортнішою для людини. Зазвичай це 20-22 °С.

Регулювання температури, а не швидкості подачі повітря

Багато хто міркує так: стало прохолодно - потрібно зробити температуру вище, спекотно - нижче. І постійно ганяють її вгору, вниз. Але комфортна для людини температура – ​​величина постійна, тому немає сенсу міняти її туди-сюди. Достатньо одного разу виставити температуру правильно, а відчуття «холодно/жарко» регулювати швидкістю вентилятора.

Коли вентилятор починає працювати швидше, прискорюється подача холодного повітря і в приміщенні стає прохолодніше. При уповільненні вентилятора потік холодного повітря слабшає, в приміщенні стає тепліше. Для налаштування швидкості подачі повітря використовуйте на пульті кнопку із зображенням вентилятора або написом «Fan»

Часта зміна режимів протягом дня

Ще одна поширена помилка у використанні кондиціонера – постійна зміна режимів роботи. Насправді немає потреби брати активну участь у роботі кліматичної техніки. Достатньо один раз виставити комфортні налаштування, і розумна сучасна спліт-система сама перейде на обігрів, коли це необхідно, сама почне охолоджувати сильніше, коли стане спекотно.

В ідеалі добре підібраний кондиціонер повинен працювати так, щоб ви його не помічали. Максимум, що може знадобитися – активувати режим сну на ніч.

Активна зміна налаштувань на стан спліт-системи не вплине, це просто не потрібно. А ось що справді може нашкодити - часте включення/вимкнення, особливо в зимовий період. Кондиціонеру складно запускатись в умовах зими, коли на вулиці низька температура. Щоб зберегти ресурс, йому потрібно поступово працювати без повного відключення.

Неправильне налаштування кондиціонера на тепло

Багато користувачів включають кондиціонер на обігрів при температурі вулиці нижче, ніж дозволено в інструкції з експлуатації. Особливо часто ця помилка є там, де кондиціонер – основне джерело опалення будинку.

Припустимо, гранична мінусова температура не повинна перевищувати -10 ° С, а запуск проводиться при сильнішому морозі. Таке порушення може призвести до виходу з ладу компресора кондиціонера, а це майже половина вартості всього пристрою. Не потрібно ризикувати, краще використовувати електрообігрівач.

Убезпечити будинок від холоду в морозні дні допоможе додатковий обігрів або встановлення кондиціонера, який розрахований на роботу за великого мінусу.

Активне провітрювання при працюючому кондиціонері

Провітрювати при використанні спліт-системи необхідно, так як сам пристрій через свою конструкцію не забезпечує цю функцію, а лише охолоджує повітря, що є в приміщенні (крім моделей з припливом повітря). Прочинене на провітрювання вікно в одній з кімнат будинку не позначиться на роботі кондиціонера і не зашкодить. Але не потрібно при включеному кондиціонері навстіж відчиняти всі двері та вікна: обігріти вулицю він не зможе, а працюватиме на знос з посиленою витратою електроенергії.