Різновиди та важливі параметри моторів для човнів

Обираючи мотор для човна, варто враховувати безліч факторів. Багато хто радить купити мотор максимальної потужності на сайті https://mirlodok.in.ua/catalog/lodochnye-motory, яка підійде для даного човна. Але це не єдиний важливий параметр.

Класифікація та особливості конструкції моторів для човнів

Основний поділ: двотактні та чотиритактні мотори. Двотактні мотори відрізняються нижчою ціною, простотою в обслуговуванні, але споживають більше палива. Так само поділяються і за системою управління, воно може бути дистанційним або за допомогою румпеля. Мотори мають різну потужність, що вимірюється в кінських силах (к.с.). Серійні мотори для човнів мають потужність 2-350 к.с. Важлива характеристика - це довжина дейвуда. Дейвуд – це конструкція, яка розташовується від двигуна до гвинта, та відповідає висоті транця.

Дейвуди бувають стандартної довжини:

  • 381 мм-S (standart) – короткий дейвуд
  • 508 мм-L (long) – довгий дейвуд
  • 635 мм-XL
  • 762 мм-XXL

Якщо дейвуд буде занадто довгим, то буде створюватися зайвий опір під час руху, але якщо він буде коротшим, то гвинт не дістане до води.

Особливості потужності двигуна мотора

Варіанти потужності двигуна для човна:

  • Мотор для човна на 2-6 к.с. – це одноциліндрові двигуни, які дозволяють рухатися зі швидкістю 5-10 км/год. Варто враховувати, що максимальна швидкість може залежати від течії, зустрічного вітру та ваги човна. Такі мотори підійдуть для плавання на невеликих ставках та спокійних річках. Мотор важко вивести на глісування.
  • Двигун 8-15 к.с. Такі мотори вже двоциліндрові, що надає їм надійності у роботі. Такі двигуни з сайту https://mirlodok.in.ua здатні вивести човен на глісування. Мотори підійдуть для човнів довжиною 300-360 см. Стануть в нагоді для переміщення на великих водоймах. Такий мотор забезпечить досить швидке та економічне переміщення на великі дистанції. Мотор дозволить рухатися як у режимі глісування, так і в режимі водотоннажності.
  • Мотори більше 20 к.с. підійдуть для любителів покататися з вітерцем, навіть у компанії кількох пасажирів, а при потужності понад 30 к.с. дозволять покататися навіть на водних лижах. Зазвичай такі пристрої встановлюють на металеві човни, у якості штатного, стаціонарного мотора.

Важливим параметром є також варіант живлення двигуна. Пристрій може живитися від акумулятора та бензину. Не варто купувати найдешевші прилади. Деякі з китайських виробників обманюють покупців, вказуючи надмірну потужність. По факту модель відрізняється низькою потужністю, тому і має надто низьку вартість. Обирайте моделі відомих виробників, навіть якщо вони дорожчі за прилади no name. Це гарантує високу якість та надійність.