Чим небезпечний дисбаланс кальцію в організмі

Кальцій – один з найважливіших для роботи організму макроелементів, він регулює внутрішньоклітинні процеси та бере участь у кровотворенні та формуванні тканин.

Для повноцінної роботи організму потрібно дбати про збереження кальцієвого балансу, на сайті www.0512.com.ua ви знайдете переконливі докази на користь цього твердження.

Нестача кальцію часто призводить до розвитку остеопорозу – хвороби кісток, що характеризується підвищеною ламкістю. Переломи особливо небезпечні у літньому віці, оскільки знерухомлюють людину на тривалий час, що створює додаткове навантаження і для самої людини, і для членів її сім'ї. Нестача кальцію може спровокувати розвиток карієсу та випадання зубів.

Але кальцій необхідний не тільки для кісткової системи, він бере участь у біохімічних процесах клітин всіх тканин, та його недостачу відчуватимуть багато інших систем організму. Наприклад, нестача кальцію може виявлятися різними судомними станами, а в жінок – хворобливими менструаціями. Неправильне засвоєння кальцію призводить до появи каменів у нирках.

Однією з ознак дефіциту кальцію можуть служити часті судоми, що виникають в литках ніг. Рідше зустрічаються спазми в районі рук, пахв та стегон. Зазвичай вони виникають у нічний чи ранковий час. Супроводжуються гострим болем і не контролюються.

Кальцій набуває важливого значення передачі нервового імпульсу до м'язів і відповідає за їх скорочення. Якщо вміст кальцію в крові низький, відбувається спазм.

Якщо споживані людиною продукти та страви недостатньо багаті на кальцій, то згодом це призведе до наступних відхилень:

  • дедалі повільніше оновлення клітин, важке дозрівання кератиноцитів призводить до сухості та витончення шкірного шару;
  • зменшення активності фібропластів призводить до зниження пружності та еластичності шкіри, зменшення синтезу структурних елементів шкіри та її виснаження;
  • слабкість капілярів.

Всі ці зміни поступово призведуть до незворотних процесів старіння шкіри. Тому профілактика та усунення дефіциту кальцію дуже важливі.

Однак шкода організму може принести надлишок кальцію в організмі, а також неправильне його засвоєння. У цьому випадку кальцій може відкладатися в суглобах, що загрожує серйозними наслідками, наприклад артрозом. Кальцієві відкладення на стінках кровоносних судин небезпечні розвитком інфаркту та інсульту.

Як контролювати рівень кальцію в організмі?

Рівень кальцію контролюється лабораторними аналізами крові. Але ж самостійно здавати аналізи не потрібно! Кожен випадок – індивідуальний і необхідно проконсультуватися з лікарем, щоб він визначив коло лабораторних досліджень.

Як зберігати баланс кальцію в організмі?

Насамперед, має бути раціональне харчування. Потрібно щодня включати до раціону молочні та кисломолочні продукти (не менше однієї порції). Якщо є лактозна недостатність (непереносимість молока), можливе призначення вітамінно-мінеральних комплексів, з необхідним вмістом кальцію та магнію.

Майте на увазі, що вітамінні препарати аж ніяк не безпечні. Їх може призначити лише лікар. Не займайтеся самолікуванням, а проконсультуйтеся з лікарем. Первинну консультацію ви можете отримати у лікаря-терапевта.