Що потрібно знати про печію

Печія - це відчуття печіння та дискомфорту в області грудей, яке може супроводжуватися неприємним кислим присмаком у роті, кашлем або гикавкою, хрипким голосом, здуттям живота, неприємним запахом з рота.

Печія — проблема, що досить часто зустрічається. За різними даними, з нею стикалися до 50% населення розвинених країн, а 10-20% людей відчувають цей стан щонайменше один раз на тиждень. До речі, на сайті obrii.com.ua ви дізнаєтесь чим небезпечна, і як уникнути ускладнень печії. 

Печія виникає через вплив компонентів шлункового соку (а саме — соляної кислоти, жовчних кислот та травних ферментів) на слизову оболонку стравоходу. Таке просування вмісту шлунка назад у стравохід називається гастроезофагеальний (або шлунково-стравохідний) рефлюкс.

Печія – нормальне явище чи симптом захворювання?

Печія, викликана шлунково-стравохідним рефлюксом - природне для людського організму явище. Але в деяких випадках це може сигналізувати про захворювання. Вам не варто турбуватися, якщо рефлюкс виникає головним чином вдень і після їжі, не супроводжується сильним дискомфортом, його частота і тривалість невеликі.

Але ось приводи насторожитися:

  • Закидання вмісту шлунка в стравохід (і, як наслідок, печія) відбувається часто як вдень, так і вночі.
  • Епізоди мають тривалий характер.
  • Слизова оболонка стравоходу запалюється та викликає дискомфорт.

Такий стан називається гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ). Це хронічне захворювання, яке погіршує якість життя та призводить до різноманітних ускладнень: поява ерозій та виразок на слизовій оболонці стравоходу, його запалення (езофагіт), заміщення багатошарової епітеліальної тканини тканиною м'язового типу, підвищення ризику розвитку раку стравоходу.

Сама ГЕРХ теж може «йти в комплекті» з цілою низкою захворювань: гастритом, гастродуоденітом, виразковою хворобою, диспепсією, синдромом подразненого кишечника.

Виходить, що, якщо ви відчуваєте печію після їжі і не частіше ніж один раз на тиждень, — переживати не варто.
А ось звернутися до лікаря рекомендується за таких симптомів:

  • Печія виникає кілька разів на тиждень
  • Вона не проходить під дією безрецептурних ліків
  • На додаток до почуття печіння ви відчуваєте нудоту або блювоту
  • Вам складно ковтати

Як позбутися печії?

Якщо ваша печія не є симптомом захворювання та викликана звичайним шлунково-стравохідним рефлюксом, полегшити симптоми допоможуть прості поради:

  • Їжте частіше і невеликими порціями, вечеряйте мінімум за 3-4 години до сну
  • Стежте за вагою, не допускайте утворення надмірної маси тіла
  • Підніміть матрац або подушку так, щоб під час сну ваша голова і грудна клітка знаходилися вище за рівень талії - так вмісту шлунка буде складніше «затекти» в стравохід
  • Не носіть одяг, який тисне на живіт
  • Відмовтеся від алкоголю та куріння
  • Прийміть ліки, що нейтралізують соляну кислоту. До таких препаратів відносяться медикаменти, що містять солі магнію, кальцію або альгінової кислоти. Можна використовувати засоби і з іншою дією (наприклад, що пригнічують вироблення соляної кислоти в шлунку або підвищують тонус м'язів), але їх повинен виписувати лікар.

А ось поширений народний засіб від печії – сода – принесе скоріше шкоду, ніж користь. Сода дійсно дуже швидко знизить кислотність шлункового соку і полегшить симптоми, але цей ефект триватиме буквально хвилини — у відповідь різке зниження рівня кислотності шлунок починає виробляти соляну кислоту наново. В результаті її вміст тільки збільшиться, що призведе до ще більшого подразнення слизової оболонки та печії.