5 міфів про алергію

Алергічні захворювання дуже поширені: у світі 200-250 млн. людей страждає від харчової алергії, 300 млн. осіб - від астми, 400 млн. осіб - від алергічного риніту і кожен десятий має алергію на ліки.

Технічні можливості повноцінно досліджувати механізми виникнення алергії з'явилася у вчених лише протягом останніх кількох десятків років. В результаті з'явилися досить ефективні препарати для боротьби з цією недугою, зокрема на сайті mamabook.com.ua ви дізнаєтесь про таблетки "Еріус". 

Втім, поки що залишається безліч нерозкритих питань. Тому тема алергії і зараз оточена міфами та помилками, які заважають людям приймати правильні рішення, якщо вони несподівано стикаються з проявами алергії.

Алергіки часто хворіють, тому що у них слабкий імунітет

Це не правда. Стійкість до реальних інфекцій у алергіка може бути такою самою, як і у звичайних людей, - алергія та протиінфекційний захист не пов'язані безпосередньо.

Імунітет алергіків не слабкий — він просто неправильно натренований. Алергію логічніше порівняти зі стріляниною з гармати по горобцях: імунна система справді помиляється, але це не означає, що вона погано протистоятиме справжнім хворобам. 

Алергіками тільки народжуються

Нічого подібного! Наприклад, симптоми харчової алергії можуть з'являтися у будь-якому віці та виникають вперше приблизно у 4% дорослих людей. Причому алергія може розвинутись і на ті продукти, які ви їли без проблем роками (наприклад, при алергії на березу у людини з часом може розвинутись алергія на яблука та горіхи).

Сама собою алергія має генетичну схильність. Просто така схильність може виявитися, а може, і ні (це вивчає наука епігенетика). Якщо ваші батьки страждали на алергію, шанс захворіти у вас вище. Але алергія може початися навіть якщо всі ваші родичі здорові. 

Алергія це нове захворювання, воно з'явилося через життя у містах, бо тут надто брудно

Частково це правда. Людей, які страждають від різних алергічних захворювань, стає більше десятиліття в десятиліття. Можливо, це пов'язано з містами, але не тому, що вони брудні, а навпаки: міщани ведуть надто чистий образ життя.

Нині вчені схиляються до так званої гігієнічної гіпотези. Ми дедалі менше контактуємо з мікробами, тваринами, рослинами. У результаті імунної системі стає нема на чому тренуватися.

На цей рахунок є багато красивих досліджень. Наприклад, американські вчені порівняли дві закриті групи: амішів (працюють на природі, живуть поруч із тваринами) та гуттеритів (надають перевагу техніці, діти не контактують з тваринами). Виявилося, що серед амішів алергіків зустрічається значно рідше. За однією з версій, проживання із тваринами протягом перших років життя стимулює організм протистояти алергії.

Найпоширеніша алергія – на цвітіння та на домашній пил

А це правда. За різними оцінками, до чверті населення планети страждають від різних видів алергії на пилок. Сезонна алергія називається "поліноз". На щастя, цвітіння має досить чіткий календар, тому таку алергію легко прогнозувати:

  • У квітні-травні цвіте береза, вільха, клен, дуб, тополя, липа.
  • З травня по липень — злакові рослини, тобто жито, пшениця, овес, тимофіївка, костриця, тонконіг, їжака, ковила, пирій.
  • З середини літа і до вересня цвітуть полин, амброзія, циклахена та лобода.

Найсильніша алергія - харчова

Прояви харчової алергії можуть бути сильними, але її часто плутають із зовсім іншими хворобами. Справжня харчова алергія зустрічається набагато рідше, ніж, наприклад, алергія на пилок. Вчені підрахували: кожен п'ятий дорослий американець упевнений, що має алергію, але алергік насправді тільки кожен десятий. Швидше за все, в інших або захворювання кишечника, або харчова непереносимість.

Непереносимість діагностують у людей, яким не вистачає ферментів для засвоєння якоїсь речовини в їжі - наприклад, молочного цукру лактози. Якщо така людина вип'є молока, у неї заболить живіт або трапиться пронос. Це неприємно, але не так небезпечно, як алергія. До анафілактичного шоку (набряк гортані, бронхоспазм, зниження тиску одночасно) така непереносимість лактози точно не призведе.

Є окремі складні непереносимості: наприклад, глютена - одного з білків у злакових рослинах. Таке захворювання називається целіакією, і воно набагато небезпечніше: через глютен вогнища запалення з'являються буквально на слизовій оболонці кишечника, при цьому порушується здатність засвоювати й інші харчові речовини.

Алергія може бути заразною

Заразної алергії не буває! Жодна, у тому числі шкірні прояви. Варто знати, що алергічну кропив'янку часто (до 80% випадків) плутають з інфекційним запаленням - і тоді інфекція може бути заразною. Розрізнити їх зможе лише лікар.

Алергічний дерматит називається контактним, і він розвивається при дотику шкіри до алергену (наприклад, так працюють складні алергії на метали). Атопічний дерматит — це інше захворювання.