Як змінились витрати українців під час війни — дослідження

Війна докорінно змінила життя більшості українців, а також відобразилась на споживацьких звичках. Вимушена зміна місця проживання, втрата роботи, зниження заробітків, дистрибуційні особливості українського рітейлу - далеко не повний перелік причин суттєвого перегляду громадянами свої витрат. Експерти проаналізували, як змінився попит на різні товари та послуги за останній кілька місяців.

Товари та послуги з найбільшим попитом

Проблеми з плануванням під час війни, а також різке скорочення або повна втрата доходу, призвели до того, що більшість покупок українців на сьогоднішній день складають продукти харчування, ліки, одяг. Разом з тим, статистика використання промокодів Pin Up Bet з https://codes.com.ua/shops/pin-up, показує, що деякі українці продовжують дозволяти собі в певній мірі розваги та відпочинок.

Якщо розглядати попит на товари, то на сьогодні його структура наступна:

  • продукти харчування — 58%;
  • ліки — 33%;
  • одяг та взуття — 31%;
  • засоби гігієни та догляду — 29%;
  • побутова хімія — 17%;
  • товари для домашніх тварин — 17%;
  • товари для дітей — 14%.

Якщо розглядати різноманітні послуги, зокрема, відпочинок, розваги, дозвілля, то звичайно витрати на подібні статті в останні 2 місяці суттєво скоротились. Однак це не означає, що українці повністю відмовляються від звичних способів відпочинку та своїх хобі. Вони просто знаходять способи витрачати на це менше грошей, як наприклад, прихильники азартних ігор грають у безкоштовні слоти, використовують бонус-коди, наприклад для казино Леон від https://codes.com.ua/shops/leon і т. п.

Зростання актуальності онлайн-продаж

В розрізі витрат на товари не дивно, що перші місця належать одягу, засобам гігієни, товарам для дітей і домашніх улюбленців. Зміни структури пов’язана з тим, що багато громадян нашої країни змушені були терміново покинути свої домівки та переїхати у більш безпечні місця.

Так, більше третини вимушено переміщених потребують нового одягу та взуття, тому зростає актуальність онлайн-продаж. Звичайно, практично в кожному місті є пункти допомоги, де можна взяти речі безкоштовно, однак є забезпечені люди, які мають можливість підтримати економіки і тому готові купити необхідне. В виборі брендів 69% людей віддають перевагу українському виробникові.

Що стосується продажу ліків, то найбільше їх наразі купують у південних регіонах. Це відбувається через логістичні складнощі у зв'язку з окупацією деяких районів, збільшенням споживання.