Чи стане форс-мажор на заваді роботи українських IT-компаній з іноземними замовниками?

Львівський ІТ Кластер зазначає, що 27,7% IT-компаній отримали повідомлення від замовників про призупинення чи перенесення проєктів у зв’язку з війною в Україні.

Утім лише 15,4% клієнтів розірвали контракти. Зокрема причиною стало те, що міжнародні договори включають пункт про форс-мажор. Тому разом з Валерієм Сталіровим, CEO компанії it юристів Stalirov&Co, розберемо як сформулювати пункт так, щоб він захищав інтереси IT-компанію та замовника одночасно

Що таке форс-мажор?

IT-компанія або замовник звільняються від відповідальності за невиконання або неналежне виконання контракту через обставини, що від них не залежать. Зокрема через пандемію Covid-19, надзвичайні ситуації, бойові дії, військову мобілізацію, стихійні лиха, техногенні аварії та інші ситуації.

Форс-мажор застосовується, якщо є офіційний документ, що засвідчує настання таких обставин. Він має бути виданий уповноваженим органом. В Україні у зв'язку з російською агресією кожен місяць публікується Указ Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" та відповідний закон до нього. Крім того, прийнятий Лист Торгово-промислової палати України від 28 лютого 2022 року щодо засвідчення форс-мажорних обставин.

Зважаючи на зазначені акти, IT-компанія має право призупинити надання послуг, зазначених у SOW або Service Requests, а замовник не оплачуватиме за контрактом.

Важливо розуміти, що право можна використати, а можна й ні. Тому IT-бізнес самостійно приймає рішення про зупинення роботи. Тобто, якщо є можливість забезпечити безперервну роботу розробників, то й не варто користуватися правом на переривання контракту або його припинення через форс-мажор.

Які гарантії для замовника передбачити у контракті, щоб не втратити проект?

Нині іноземні замовники відмовляються співпрацювати з українськими виконавцями через дію тих самих форс-мажорних обставин. Єдине, що може змінити ситуацію, це гарантії у контракті для замовника, які нівелюють ризики тривалих простоїв та фінансових втрат. Команда Stalirov&Co при наданні юридичних послуг іт компаніям пропонує конкретизувати умови застосування форс-мажору. Ось як можна сформулювати пункт у контракті: IT-компанія звільняється від зобов'язань у випадку бойових дій у місці ефективного управління та фактичного перебування 50% і більше команди, що задіяна у виконанні проекту. Окремо слід надати визначити — що таке місце ефективного управління. Це місце ухвалення рішень і ведення операційної діяльності, зокрема управління банківськими рахунками, ведення бухгалтерського обліку та керівництво командою. Простіше кажучи місце перебування топ-менеджменту.

Крім письмових гарантій, важливо донести свою позицію замовнику. Послуги IT юристів включають консультації та переговори від імені компанії. Тому ми знаємо, що важливо не тільки внести зміни у контракт, а й пояснити реальну ситуацію у вашому бізнесі. Зокрема запевнити, що компанія не збирається використовувати форс-мажор, а команда у безпеці продовжує писати код, генерувати дизайн та створювати інший контент.

Додатковий інструмент для посилення позиції та аргументації

Впевнені, що у вас є контракти з поточними замовниками. Перевірте, чи є там пункт про форс-мажор. Якщо є, це джекпот. Вже третій місяць як йде війна, а отже діє форс-мажор. Але ваша IT-компанія та спеціалісти сумлінно виконують роботу не зважаючи на те, що у договорі був пункт, що звільняє вас від відповідальності. Якщо плануєте скористатися порадою, не забувайте про NDA. Зміст договору є об’єктом конфіденційної інформації, яку заборонено розголошувати. Тож найкращий варіант - отримати офіційну рекомендацію від клієнта. Це посилить аргументацію і допоможе не втратити проект!