Для чого організму потрібний кальцій

Кальцій – це мінерал, який має утримуватися в організмі людини у достатній кількості. Він є в деяких продуктах і певних лікарських препаратах, наприклад в антацидах, а також може бути у форматі харчової добавки.

Для нормальної роботи кровоносних судин, нервів та м'язів необхідний кальцій в організмі, а його дефіцит допоможе відновити препарат КАЛЬЦЕМІН.

Як кальцій впливає на здоров'я, і які можуть бути наслідки через його нестачу

Кістки ростуть до 30 років, тому дітям, підліткам та дорослим кальцій необхідний. Дефіцит цього мінералу спричиняє остеопороз. Через це існує велика можливість отримати переломи кісток стегон, кистей рук, ребер і хребців.

При захворюванні на прееклампсію у вагітних жінок розвивається гіпертонія та протеїнурія. Відбувається це також через дефіцит магнію. Якщо додати кальцій до раціону під час вагітності, це зменшить ризик розвитку прееклампсії.

Якщо дефіцит кальцію короткочасний, це не викликає симптомів. Концентрацію цього мінералу у крові організм регулює самостійно. Нестача кальцію найчастіше виникає через проблеми зі здоров'ям, при неправильному лікуванні або у зв'язку з операціями. Наприклад, через хірургічне видалення шлунка, ниркову недостатність, а також при прийомі деяких ліків.

При довготривалому дефіциті кальцію у деяких людей з'являється остеопенія. Якщо її не лікувати, це може призвести до остеопорозу. Зростає ризик переломів кісток, особливо у людей похилого віку. У дітей серйозний дефіцит кальцію викликає рахіт, який зазвичай також пов'язаний із нестачею вітаміну D.

Чому з організму виводиться кальцій

Частина кальцію йде з організму з різними виділеннями. Його кількість залежить від деяких факторів.

Якщо в організмі високий вміст натрію, це збільшує виведення кальцію із сечею. Завдяки цій речовині та білку також збільшується виділення. Це негативно впливає на вміст кальцію в організмі. Білок також допомагає мінералу всмоктуватись у кишечнику.

Якщо ви споживаєте кофеїн, виділень стає більше і через це гірше засвоюється кальцій. Чашка кави призводить до втрати 2-3 мг цього мінералу. Кофеїн не впливає на стан кісток молодих жінок, які регулярно споживають його у невеликій кількості. Від чашки кави або двох чашок чаю на день проблем не буде.

Алкоголь в організмі заважає кальцію всмоктуватися в кишечнику і пригнічує ферменти печінки, які допомагають перетворювати вітамін D. Невідомо, яка саме кількість алкогольних напоїв негативно впливає і наскільки це шкідливо для кісток.

Якщо вживати більше білка та зернових культур, метаболізм стає кращим. Однак це збільшує рівень виділення.

Овочі та фрукти в організмі зміщують кислотно-лужний баланс травної системи. Таким чином, збільшується виробництво бікарбонату, що зменшує виділення.

В яких продуктах міститься кальцій

Молоко та кисломолочні продукти вважаються найбагатшими джерелами кальцію.

Безлактозні джерела кальцію – це овочі. Наприклад, качанна та пекінська капуста, а також броколі. Шпинат містить кальцій, але він погано засвоюється. У фруктових соках та соєвих продуктах також є цей мінерал.

Найбільше кальцію міститься в сирах моцарелла та чеддер, у натуральному йогурті зі зниженою жирністю, у консервованих сардинах з кістками в олії та в молоці з низьким відсотком жиру.