5 помилок при виборі житла в новобудові

При пошуку нової квартири та покращенні житлових умов покупці зазвичай керуються своїми мріями та уявленнями про ідеальну квартиру. Найчастіше людьми рухає бажання якнайшвидше знайти відповідний варіант і максимально заощадити. Це зводиться до емоційних та спонтанних рішень, які призводять до покупок не того, що насправді потрібно.

Зупинивши свій вибір на львівському мікрорайоні Парус Премиум, ви отримуєте чудове комфортне житло в затишному зеленому районі міста Лева, з власним закритим внутрішнім подвір'ям, дитячим садком, підземним паркінгом, і цілодобовою охороною. 

Розповідаємо про найчастіші помилки, які роблять покупці при виборі квартир у новобудовах.

Поспішний вибір

Головна помилка покупців квартири – спроба зробити все швидко. Поспіх призводить до необдуманої покупки, як правило, до вибору першого об'єкта, що попався. Часто це відбувається, якщо покупець до початку пошуків не визначився, що йому потрібно. Може виявитися, що потрібна квартира не по кишені і треба накопичити гроші, а інші варіанти не підходять.

За будь-якого бюджету покупки дуже важливо знайти найкращу пропозицію. Необхідно зрозуміти переваги та недоліки конкурентного оточення, а не лише конкретного, обраного покупцем об'єкта. Якщо цього не зробити, то можна придбати непридатний для покупця і зараз, і в майбутньому на продаж об'єкт.

Необхідно подивитися, що будується в обраній локації, що пропонується зараз, подивитися кожну адресу, вивчити ціноутворення у кожного такого РК і лише потім робити усвідомлений вибір.

Огляд квартири

Наступна поширена помилка покупців квартир — нехтування особистим відвідуванням новобудови. Часто так роблять ті, хто збирається придбати квартиру в будинку, що будується. Однак якщо новобудова ще не побудована, це не означає, що дивитися нема на що. Особиста присутність в офісі продажів забудовника, на будмайданчику або поруч із нею може допомогти доповнити враження, що склалися, або навіть змінити їх.

Щоб не опинитись потім у квартирі з видом на якусь стіну ТЦ або паркінг, потрібно особисто прийти та подивитися на оточення будинку. Необхідно уважно вивчити, що знаходиться під вікнами, з'ясувати плани будівництва: чи немає там тих самих ТЦ, а особливо яким у черзі є обраний корпус ЖК. Якщо планується зведення ще кількох корпусів, потрібно з'ясувати їхнє розташування, щоб вони не перекрили вигляд із вікон.

Спілкування з представниками забудовника допоможе зрозуміти клієнтоорієнтованість продавця. Якщо доступ на будмайданчик закрито, покупець завжди може озирнутися на місцевості. Трапляється так, що житлові комплекси оточені зеленню або сусідять із існуючими житловими районами лише на рендерах, тоді як насправді довкола суцільна промзона.

Планування

Те, наскільки функціонально виконане планування квартири, залежить від конфігурації міжкімнатних перегородок, кількості та розміщення вікон, форми приміщень, розташування комунікацій та вхідних дверей. При виборі планування найчастіше роблять помилки ті, хто сконцентрований на пошуку певних опцій, забуваючи про інші.
Подивитися параметри обраної квартири по житловій та нежитловій площі. Не забувати, що поняття «вільне планування» — це не більше, ніж хитрощі маркетологів. Тому при плануванні дизайну квартири треба чітко розуміти, де будуть знаходитись мокрі зони, які не можна переносити.

Щоб не розчаруватися у вибраному варіанті, слід пам'ятати про кілька факторів. Насамперед — габарити приміщень. Якщо на плані квартири забудовник намалював у невеликій спальні двоспальне ліжко, шафу, робоче місце та зону для відпочинку, це не означає, що всі ці меблі туди дійсно помістяться. Зверніть увагу на форму приміщень. Чим «квадратніші» кімнати, тим краще. Не варто забувати, що закруглені стіни, гострі або тупі кути, еркери можуть створити проблеми для дизайну та меблювання (особливо якщо йдеться про невеликі квартири).

Поверховість

Поверх - один з основних параметрів, на яку необхідно звернути увагу при покупці квартири. Одні вибирають житло вище, інші, навпаки, віддають перевагу нижнім поверхам. При цьому як у першому, так і в другому випадку є свої аргументи за та проти, які найчастіше ігнорують покупці.

Так, наприклад, покупці квартир на високих поверхах хочуть отримати розкішний вид на місто. При цьому вони не враховують перспективи еволюції цього виду, адже перед ними можуть побудувати інший корпус чи будинок. Крім того, житло на верхніх поверхах приблизно на 10–15% дорожче. А ще у власників таких квартир можуть виникнути незручності із тривалим очікуванням ліфтів.

Покупцям нерухомості на нижніх поверхах необхідно пам'ятати про те, що в таких квартирах нижчий рівень природного освітлення. Через близькість вулиці мешканцям можуть заважати шум та пил. Також не варто забувати, що при перепродажі квартири її ціна буде низькою (особливо на другому та на першому поверхах).

Перспектива

Багато покупців квартир, купуючи нерухомість, не думають на перспективу. Найчастіше люди розглядають житло з погляду своїх потреб. Але життя змінюється, спосіб життя стає динамічнішим, а населення мобільним, змінюються пріоритети. Тому, щоб у майбутньому не розчаруватись у купівлі квартири, слід розглядати її як інвестицію.

Нерухомість варто розглядати як інвестиційний актив із трьох сторін: як об'єкт перепродажу, як нерухомість для оренди та як засіб збереження капіталу. Навіть якщо власника розчарують її якісні характеристики, квартиру можна швидко продати або здати в оренду. Для цього житло має бути ліквідним.