Як вибрати металочерепицю

Металочерепиця – це один із найпопулярніших покрівельних матеріалів. Однак, при виборі покрівлі варто бути уважним, оскільки можна потрапити на неякісну продукцію. Іноді виробники вирішують здешевити виріб та випускають низькопробний товар. Тому в цій публікації ми розповімо про те, як вибрати металочерепицю правильно та на що звернути увагу.

Зважаючи на популярність дахів з металу, кількість пропозицій на будівельному ринку просто зашкалює: споживачу надається вибір профільних форм, виготовлених із різної вихідної сировини. А компанія Almet , яка має власні виробництва у Львові і Дніпрі, ропонує широкий асортимент якісної металочерепиці за ціною нижчою до 12% ринових пропозицій. 

Отож, на сьогоднішній день знайти товар на будь-який запит і гаманець не складно, а ми опишемо, на які основны параметри слыд звернути увагу.

Металева основа

Сталь – основа матеріалу. Товщина і спосіб обробки листа безпосередньо відбиваються на ефективності та тривалості служби, тому відповідь на питання, яка металочерепиця краща, багато в чому залежить від якості сталевої основи. Якщо відштовхуватися від Західного досвіду, там використовують метал 0,5 мм. У нас деякі виробники пропонують продукцію 0,35-0,40 мм, що допустимо тільки для невеликих будиночків.

Якщо вибрати металочерепицю схожого профілю, але різної товщини та порівняти механічні властивості, то результати будуть наступні: жорсткість опору металу пропорційна товщині третього ступеня. Відповідно, якщо товщина металочерепиці зменшиться на 20%, то жорсткість зменшиться на 49%. При витонченні до 0,35 мм (на третину) спостерігається зниження вже на 65%. А якщо при виготовленні ще й використовувати «м'яку» марку сталі, то жорсткість буде в рази нижчою.

Як це позначиться на експлуатації? Жорсткість дозволяє металу тримати форму під впливом сильних навантажень. У разі такі виникають постійно, починаючи з транспортування на об'єкт, у процесі вивантаження, подачі на дах і монтажу. Далі, готова покрівля піддається погодним впливам: сніг, вітер, дощ та град.

Антикорозійне покриття

Для додаткового захисту металу від іржавіння застосовуються спеціальні покриття з цинку та сплавів (алюцинк, гальфан). Вміст цинку впливає на довговічність металевого даху. Тому, щоб дійсно купити хорошу металочерепицю, зверніть увагу на щільність цинку (225 г/м2 і вище).

Полімерний шар

Формування полімерного захисту на прокаті відбувається у три загальнообов'язкових технологічних етапи: нанесення пасивуючого шару, обробка ґрунтом та фарбування полімерною фарбою.

Щоб перевірити фарбу металочерепиці на адгезію (наскільки полімер прилип до поверхні) використовують тест на зворотний удар. Для цього на полімерному шарі робляться хрестоподібні насічки, а потім на зворотний бік наноситься удар спеціальною важкою кулею. Якщо в місці, де намальовані грати з насічок, фарба не розкришиться і не відшарується, це показник високої адгезії.

З представленого різноманіття полімерних покриттів варто виділити поліестер, пластизол та пурал. Найкраще себе зарекомендував пурал - міцний полімерний шар на основі поліуретану, що захищає сталь від іржі протягом довгого терміну. Однак найбільш популярна матова металочерепиця - покриття матовий поліестер, який, крім шикарного зовнішнього вигляду, відрізняється двома шарами фарби, армованої тефлоном.

Зважаючи на дорожнечу продукції покритої пуралом, матовий поліестер раціональніший у співвідношенні вартості та довговічності. Щоб уникнути помилки, краще вибрати металочерепицю з надійної сировини, яка експлуатується не один рік і вже зарекомендувала себе.