Як з'явилися бої UFC, і чому вони такі популярні

Поєдинки на голих кулаках набирають стрімкої популярності. Ще зовсім недавно важко було уявити, що цей напрямок стане повноцінним видом спорту. Сьогодні ж це сформоване і самостійне єдиноборство, витоки якого йдуть у глиб історії.

Лише чверть століття тому UFC був популярний хіба що серед ентузіастів і самих бійців. Причина — надто вже жорстоке видовище для тоді ще недосвідченої публіки, плюс популярність боксу, а також фінансові потоки, що ним генерувалися, не давали цьому виду єдиноборства увійти до «вищої ліги»‎.

Але часи змінюються – змінюються люди, закони та навіть правила проведення боїв. А бокс хоч і нікуди не подівся, але все ж таки зменшив свою колишню популярність. До речі, на сайті https://promo-ufc.ru/ ви знайдете огляди турнірів UFC. 

Як з'явилася UFC

На початку 1990-х популярність боїв вимірювалася рейтингами боксерських поєдинків та великих турнірів серед інших видів єдиноборств. У 1991 році бізнес-консультант Арт Дейві познайомився з бразильським майстром Ройсом Грейсі та його переможними боями над майстрами з різних бойових мистецтв. Виникла ідея проведення офіційного турніру, де билися бійці різних стилів без жодних заборон.

Під перший турнір вигадали назву Ultimate Fighting Championship, скорочено UFC, а замість рингу зробили клітку у формі восьмикутника. Бої погодився транслювати платний канал SEG, який уже займався різними нестандартними речами на кшталт організації тенісного турніру між чоловіками та жінками.

Перший турнір організували у листопаді 1993-го, і там брали участь кікбоксери, боксер, шутбоксер, каратист, сумоїст, інші бійці – повний мікс. Виграв Грейсі, побивши трьох суперників. Офіційно Грейс став першим чемпіоном UFC.

Успіх був помітним – понад 80 тисяч людей дивилися бої, тому турніри тривали, а Дейві та Грейсі через півтора роки продали свої частки SEG. Проблеми з'явилися пізніше – сенатор Джон Маккейн обізвав видовище «людськими півнячими боями» і розіслав у всі штати США лист із проханням заборонити їх. Згодом Маккейна неодноразово звинувачували в отриманні хабарів від боксерських організацій, які не хотіли допустити виникнення конкурента.

Але UFC переживала складні часи, тому що заборони таки були, і почала змінювати правила. З'явилися вагові категорії, бійців зобов'язали битися в рукавичках, низку ударів було заборонено, а на UFC 21 з'явилися раунди по п'ять хвилин. Так бої повноцінно перетворилися на спорт, але просувалися важко – надто багато існувало обмежень.

Поворотний момент – початок 2000-х. Промоутер Дейна Уайт дізнався про бажання SEG продати UFC – надто великі фінансові проблеми. Уайт зв'язався з братами Фертітта, яких ще знав зі школи. Вони розвинули пристойний бізнес, створивши мережу казино. Лоренцо Фертітта перетнувся з Уайтом на весіллі друга – пізніше вони разом тренувалися та відвідували турніри ММА.

Брати купили UFC за два (за іншими даними – чотири) мільйони доларів, Уайт став президентом. Спочатку було багато збитків, але робота Уайта все змінила. Наприклад, у 2002-му він організував бій Ортіса з Шемроком, що повернувся з реслінгу, що залучило навіть ESPN і USA Today, а потім умовив братів зробити програму The Ultimate Fighter для UFC. Відомі телеканали відмовилися від неї, а Spike TV погодився та не пошкодував – популярність була колосальною. З тих пір покупки платних трансляцій злетіли вгору і вже ні про який крах UFC (а цього боялися) не йшлося.

Що приваблює у боях UFC

Одна з причин – видовище. Насильство за всіх часів приваблювало людей. Був Колізей, де з мечами голови відрубували людям, і це була найбільша розвага, на що найбільше люди хотіли дивитися. Це почало окультурюватися, в якийсь момент людям почало набридати. Пішли шляхом жорсткості, менші рукавички, правила жорсткіші, можна бити чим завгодно. Це стало людям цікавіше, бо все повертається до цього Колізею.

Наразі це ще й шоу. Сам бій триває кілька хвилин, а приготування до нього – кілька місяців, і все це з яскравими висловлюваннями, трещтоками, дуеллю поглядів та іншими атмосферними речами. UFC – це спорт XXI століття, не просто вийшли під музику, побилися та пішли. Це шоу, це гарні виходи, імениті бійці, видовищні бої, ризик під час бою, нові техніки, нові швидкості.

Додавання жіночих боїв якоюсь мірою також підняло інтерес, враховуючи, що красивих дівчат там багато – мільйони людей стежать за інстаграм Ронди Раузі, Маккензі Дерн, Пейдж Ванзант та інших відомих спортсменок.

Називають і низку інших причин: доступність тренувань, культурна різноманітність (чоловіки та жінки з різних країн), чітко закріплені правила, доступність перегляду, ставки. Але насамперед видовище, помножене на грамотну розкрутку.

Сама собою ідея змішаних єдиноборств - у тому, що бійці з різних шкіл бойових мистецтв зустрічаються в Октагоні - дуже приваблива. Особливо для покоління, яке у свої часи виросло на відеоіграх, таких як Street Fighter, Mortal Kombat.