Ультразвукова ванна: принцип роботи, переваги, сфери використання

Як очистити друковані плати від залишків розхідників, інших забруднень після паяння, форсунки інжекторів та багато іншого? Причому без постійного контролю із боку людини. Відповідь на питання вирішується просто - повітряні бульбашки кавітації, або мініатюрні вибухи, яка створює в ємності ультразвукова ванна, забирають з собою весь бруд, і це вважається більш ефективним, ніж миючі засоби, отруйна агресивна хімія.

Прилад складається з генератора та сталевої чаші. Об'єм миття може становити як 500 мл, для побутових потреб, так і кілька десятків літрів. Швидкість очищення залежить від діапазону хвиль УЗ і встановленого таймера. До речі, на сайті https://deltasonic.com.ua/ ви зможете замовити якісні ультразвукові генератори Delta Sonic потужністю до 2400 Вт вітчизняного виробництва. 

Для наповнення підійде звичайна дистильована вода. Деякі виробники пропонують, якщо має бути складне відмивання, спеціальну чистячу хімію. Але більшість із них стверджує, що побутових миючих засобів для миття вікон або посуду цілком достатньо.

Переваги ультразвукового миття

  • Видалення забруднень з предметів різних форм і конструкцій навіть у важкодоступних місцях.
  • Бережне видалення забруднень та дезінфекція, що не ушкоджує структуру інструменту.
  • Економія часу, процес ультразвукової стерилізації триває кілька хвилин.
  • Відсутність ручної механічної обробки.
  • Відсутній ризик травмування персоналу при обробці інструментів з гострими/ріжучими інструментами.

10 прикладів застосування

Ось лише небагато з напрямків, коли розчиняти і механічно впливати довго і дорого, а іноді і загрожує негативними наслідками. У цих випадках ідеально підійде ультразвукова ванна.

  • Колекціонування: відмивання виробів та коштовностей - зі срібла чи золота. У деяких випадках ризиковано використовувати стандартні методи очищення, оскільки є ймовірність завдати непоправної шкоди старовинним реліквіям, що знаходилися в землі десятки, а то й сотні років. Іржа або легкі скам'янілості добре видаляються вже після перших 15 хвилин роботи. Реставратори, ювеліри та колекціонери цінують цю чудову "очисну силу".
  • Радіоаматорам пристрій потрібний їм для очищення плат після паяння, від флюсу, припою, інших витратних матеріалів, джала.
  • Сервісні центри, автомайстерні. Двигун автомобіля втратив "кінські сили", і при наборі швидкості явно відчуваються ривки? Очищення популярне у станцій з технічного обслуговування для швидкого прочищення мініатюрних каліброваних отворів карбюраторів, а також форсунок інжекторів. В автомобільних сервісах можна побачити ультразвукові ванни для СТО досить значних розмірів, тому що об'єкти, з якими вони працюють, дуже об'ємні.
  • Майстерні з ремонту, діагностики, налагодження електронної побутової техніки та сервісні центри використовують ультразвук з метою ретельного видалення забруднень, що накопичуються роками з багатоконтактних роз'ємів, клем та штекерів.
  • Стоматологічні клініки, лікарні – стерилізація інструментів, прискорення хімічних реакцій. Всі ці заклади використовують свої інструменти щодня, і від того, наскільки вони стерильні, залежить наше з вами здоров'я.
  • Салони краси, тату, перукарні – використовувані ними манікюрні приладдя мають отвори, поглиблення, з'єднання, що обертаються, куди неможливо дістатися механічними засобами.
  • Годинникові майстри видаляють забруднення з шестерень, ледь видимих ​​гвинтиків, прецизійних мікро пружинок та передавальних систем найточніших механізмів.
  • Точні оптичні інструменти, тим більше з високим ступенем кратності – часто стають "клієнтами" ультразвукова ванна. Тут навіть пояснень не потрібно - якщо є навіть тонкий наліт жиру або пил, навряд чи можна розглянути. Наприклад, змінні лінзи для бінокулярів або предметні стекла для мікроскопів.
  • Всі заклади, де використовуються столові прилади багаторазового застосування. Чистота та гігієна – той обов'язковий мінімум, який ми хочемо бачити у кожному ресторані, кафе, барі тощо.
  • Допоможе вам і в побуті, при швидкій очистці компакт-дисків, окулярів, гребінців, бритв, щіток, ланцюжків. вставних зубів та невеликих сервізів. Як не здається дивним, а й продукти фруктових дерев і кущів: виноград, вишні, полуниця та малина будуть не лише очищені, а й знезаражені.