10 помилок близьких алкоголіка

Людина, яка зловживає алкоголем у сім'ї – це важке випробування для близьких. Родичі не розуміють, як поводитися правильно. Найпоширеніше питання, яке мучить сім'ю залежного — «Що ми робимо не так?»

Насамперед, слід усвідомити, що таке важливе питання, як лікування алкоголізму, потрібно довірити досвідченим фахівцям, зокрема досить дієві методики використовуються в івано-франківському наркологічному центрі «Алкомедфранк», саме тут гарантується якісна реабілітація залежних та комплексна медикаментозна і психологічна допомога. Якщо маєте якісь питання прямо зараз на сайті alkomedfrank.com можна отримати професійну безкоштовну консультацію. 

Сьогодні ж ми розглянемо найпоширеніші помилкм родичів, які здатні перетворити життя із залежним на справжній кошмар.

  • Потрібно зрозуміти та прийняти – алкоголізм це серйозне захворювання, яке потребує лікування. Не розраховуйте, що алкоголік може взяти себе в руки і припинити пити. Цього не станеться. Вам же не спадає на думку сказати людині з нежиттю — «Перестань хворіти»? Людина не володіє над своєю хворобою. З алкоголізмом так само. Не гнівайтесь, не влаштовуйте скандалів — це марно. Єдине, чим ви можете допомогти алкоголіку – запропонувати допомогу у лікуванні.
  • Часто родичі піддаються шантажу та провокаціям із боку зловживаючого алкоголем. Ідуть на поводу у його хвороби — дають гроші на випивку, виконують вимоги алкоголіка. Так, алкоголізм — це захворювання, але домогтися тверезості цілком реально. Почуття жалості, яке рухає близькими, буквально вбиває алкоголіка.
  • Родичі вважають, що якщо алкоголік випиватиме вдома, під їх наглядом, з ним не станеться лиха. Ця ілюзія призводить до того, що алкоголік буквально спивається на очах сім'ї.
  • Близькі вирішують проблеми алкоголіка - витягують його з поліції, виплачують за нього борги, виправдовують перед начальством, беруть на себе обов'язки по дому. Така поведінка повністю розслаблює алкоголіка. Навіщо у житті щось міняти, якщо все роблять за тебе?
  • Тотальний контроль - теж часта помилка родичів залежного. Прослуховування телефонів, постійні дзвінки – така поведінка викликає у алкоголіка опір та бажання «зробити на зло».
  • Родич залежного часто приміряє на себе роль «рятувальника» — приносить себе в жертву, починає жити життям алкоголіка, геть-чисто забуваючи про свої потреби. Це розслаблює залежного і він користується таким станом речей.
  • Близькі залежного вважають, що «проблема в нього, а не в мене». Потрібно розуміти, що коріння залежності завжди лежить у структурі сім'ї. Навіть якщо алкоголік докладе всіх зусиль, щоб подолати хворобу, повернення до «хворої» сім'ї штовхне його назад у вжиток. До лікування алкоголізму мають бути залучені всі члени сім'ї.
  • Родичі намагаються насильно вилікувати алкоголіка – вшивають торпеди, кодують. Така тверезість — справжнє катування. Постійне почуття депресії та незадоволеності перетворюють життя залежного на існування. Коли цей момент настає — найчастіше він починає пити з ще більшою силою, намагаючись компенсувати втрачений час.
  • Близькі залежні часто приховують наявність проблеми в їх сім'ї. «Що скажуть сусіди?», «Що подумають колеги по роботі?»… Така поведінка не дає змоги звернутися за кваліфікованою допомогою, адже хтось може дізнатися, що у ній біда. Залежність від чужої думки змушує вдавати, що все добре, у той час, коли хвороба вбиває їхню рідну людину.
  • Від безвиході родич починає випивати з алкоголіком, щоб йому менше дісталося. Зрозуміло, що така поведінка лише посилює проблему. Алкоголік набуває собі союзника, і вже безперешкодно занурюється у болото залежності.

Найчастіше у боротьбі за життя алкоголіка родичі вибирають одні й самі методи, не змінюючи підходи до лікування. Необхідно розуміти, якщо залежного неодноразово направляли на той самий відновлювальний курс безрезультатно, то потрібно пробувати інші варіанти.

Як ви можете переконатись, ні контроль, ні потурання, ні ігнорування не можуть допомогти алкоголіку впоратися із хворобою. Найважливіше, що треба зрозуміти родичам залежного — ніхто і ніщо не може змусити людину відмовитись від алкоголю. У його житті нічого не зміниться, доки він сам щиро цього не захоче!

Алкоголь для алкоголіка – це не розвага. Це ліки, які допомагають йому сприймати хворобливу для нього реальність. Головне завдання в лікуванні алкоголізму — знайти та вирішити ту психологічну проблему, яка заважає людині жити повноцінним життям. Але з цим завданням не можна впоратися самостійно.