Експерти розповідають, як правильно вибрати відпочинковий тур

Зовсім скоро розпочнеться традиційний туристичний сезон. Незважаючи на досить складну ситуацію в країні, не всі хочуть провести довгоочікувану відпустку вдома чи на дачі. Як не помилитися з вибором туристичної агенції, визначитися з напрямком подорожі та про багато інших нюансів придбання туру ви дізнаєтесь у сьогоднішній статті.

Туроператор та турагент: у чому різниця

Успіх нашої подорожі безпосередньо залежить від вибору туристичної агенції, адже саме вона допоможе визначитися з туром, готелем, сервісом, надаватиме супровід та підтримку. До речі, якщо ви шукаєте турагенції Ковель, вам порада - скористайтесь вигідними пропозиціями від АТЛАНТ ТУР.

Найголовніше для туриста – відпочити якнайкраще і якомога дешевше. Цим він зазвичай і керується при виборі туристичної агенції. Як не помилитися? Спочатку розберемося із поняттями.

Туристи часто плутають поняття «туристичне агентство» та «туристичний оператор». Наскільки важливо знати, чим вони відрізняються, при виборі агенції, адже в рекламних оголошеннях звучить і те, і те.

  • Хто такий туроператор? Саме він формує туристський продукт: розробляє туристичні маршрути, забезпечуючи їх послугами на будь-який смак; укладає договори із транспортними компаніями, готелями, екскурсійними фірмами. Він встановлює ціну на сформований тур і займається його просуванням, організовуючи, зокрема, рекламу. Туроператор може реалізовувати тури самостійно, і може віддати їх у туристичним агентам.
  • Турагент займається просуванням туру та його реалізацією, не формуючи туристський продукт. Фактично це посередник між туроператором та клієнтом. Боятися цього не треба, адже практично будь-який магазин – такий самий посередник між виробником та покупцем. Так і тут - туроператор "виробляє" тур, турагент його продає. Нагадаємо, що сам оператор також може продавати свої туристські продукти.

Плутанина виникає від того, що насправді туроператор найчастіше стає і турагентом, реалізуючи не лише свої, а й чужі тури. А турагент, який покликаний просувати та реалізовувати сформовані тури – виступає у ролі туроператора, фактично самостійно формуючи туристські продукти.

Вибираємо турагентство

Звичайно, вибираючи агентство, ми вже перелопатили інтернет, переглянули рекламу та опитали знайомих. І вже начебто визначилися з вибором, виділили 2-3 турагентства, які намітили відвідати.

Але ось, виймаючи з поштової скриньки гори рекламних буклетів, натрапили на яскравий папірець, який обіцяє тур за дуже привабливою ціною. Намічені нами агентства відійшли на другий план, адже тут пропонують те саме, але в рази дешевше. Навіть якщо такий чудовий варіант нам не попався, вибір між агенціями непростий.

При порівнянні цін обов'язково потрібно з'ясувати, що входить до вказаної вартості туру. Звичайно, завжди хочеться подешевше. І агентства працюють в умовах жорсткої конкуренції, намагаючись знайти найкраще співвідношення ціни та якості туру.

Але, якщо в п'яти турагентствах нам запропонували відповідний за напрямом і сервісом тур за однією ціною, а в шостому його пропонують втричі дешевше - привід задуматися.

Тут можуть або запропонувати оплату додаткових «опцій», внаслідок чого ціна туру стане вищою, ніж у попередніх п'яти агенціях. А дешевизна - не більше ніж рекламний прийом. Тому і потрібно дізнатися, що саме входить у вартість, на етапі вибору.

Крім того, можна стати жертвою шахраїв. Керуючись названою порадою, ми починаємо з'ясовувати, що входить у таку низьку ціну туру, а нам із радісним натхненням кажуть, що абсолютно все. Це рекламна акція від агентства, і ми просто щасливчики. Звичайно, багатьом захочеться «не ховати наші гроші по банках та кутах», а нести їх у чудове агентство, щоб стати щасливим володарем бюджетного туру мрії.

Заманливо, але поспішати не треба. Це може бути фірма-одноденка, яка зникне з нашими «п'ятьма золотими» напередодні поїздки. У цьому випадку необхідно ретельно з'ясувати інформацію про агентство – в інтернеті, у знайомих, іншими каналами. І якщо є хоч крапля сумнівів – краще не ризикувати.

Виняток – гарячі тури. Тут, за досить низькою ціною, можна отримати послуги високої якості. Але ціна не може бути надто низькою. У цьому випадку повертаємось до попереднього пункту.