ТОП-8 помилок у виборі і встановленні автозвуку

Побудова аудіосистеми автомобіля – справа індивідуальна. Якщо одних водіїв цілком влаштовують можливості "штатки", іншим потрібна "дискотека на колесах". Немає єдності та в оцінці якості звучання.

Якщо ви почали захоплюватися автозвуком, цей матеріал буде вам корисний, і, напевно, допоможе не зробити фундаментальні помилки на старті вашого захоплення. Це дозволить заощадити фінанси, нерви та час. А вигідно купити хороші динаміки в авто ви зможете в компанії SPLaudio. 

Відсутність напряму

Часто буває так, що людина познайомилася з автозвуком, побачивши відео в мережі, чи почула музику, що валила з іншої машини, і буквально "загорілась". Але ось що саме їй потрібно не уявляє.

Тут важливо зрозуміти в якому характері система вам потрібна:

  • виняткова якість звучання,
  • безкомпромісна гучність,
  • щось середнє між першим і другим,
  • звуковий тиск або вітер від басу.

Справа в тому, що все це різні напрямки в автозвуку та побудова аудіосистеми під бажаний результат сильно відрізнятиметься. І може виявитися так, що на середині створення вашого проекту, ви раптом зрозумієте, що робите не зовсім те, чого насправді хочете і неминуче доведеться змінювати концепцію та компоненти.

Тому спочатку вивчіть докладніше особливості кожного виду і визначтеся хоча б із загальним напрямом, щоб відразу рухатися в потрібний вам бік.

Відсутність шумоізоляції

Одна з найпоширеніших помилок, що в більшості випадків стосується казуальних аматорів, які тільки вирішили проапгрейдити штатну аудіосистему - це ситуація, коли людина купує нові динаміки або магнітолу (головний пристрій) для поліпшення якості звучання, але не займається підготовкою хоча б дверей або просто шумоізоляцією.

У такому разі упускається дуже великий позитивний ефект. Скажемо більше, якщо ви балансуєте на межі покращення звучання вашої системи, то почніть не з покупки динаміків, а зробіть шумоізоляцію дверей, хоча б тільки передніх. Це сильно покращить якість, а також додасть загального комфорту в користування автомобілем. Найчастіше, багато хто буває повністю задоволений поліпшенням звучання, без заміни компонентів. Але звичайно і багато тих, для кого це стає першим кроком до щільного захоплення автозвуком.

Купівля сабвуферу без оцінки вільного місця

Часта помилка - це покупка або вибір сабвуфера без попередньої оцінки вільного простору в автомобілі. Буває так, що сабвуфер або сабвуфери вже придбані, а хороший корпус для них не входить в автомобіль або простір, який можна виділити. Ситуація виходить патова.

Тому, обов'язково спочатку виміряйте ваш вільний простір, прикиньте об'єм, який зможете виділити під сабвуфер, і вже вибирайте розмір і кількість сабвуферів. Пам'ятайте одну важливу деталь, що в деяких седанах корпус, який може вільно поміститися в багажнику, не завжди пройде через його отвір. Це потрібно враховувати.

Неправильне живлення

Відсутність хорошого або, іншим совами, достатнього живлення для аудіосистеми — дуже часта помилка або недогляд, що призводить до цілого букету проблем. Це і можливий вихід із ладу компонентів, моргання фар, різні перегріви, просади тощо.

Зазвичай люди просто купують набір для підключення, не звертаючи увагу на необхідність узгодження перетину проводки із споживанням чи потужністю системи. Або роблять апгрейд системи без заміни харчування.

Як не крути, але живлення - це фундамент автозвукової системи і саме з нього потрібно починати будівництво та проектування. Тому, якщо ви вирішили захопитися автозвуком, почніть з вивчення даного питання.

Акцент на тиловій акустиці

Ще одна помилка — це вкладання основного бюджету у тилову акустику. Поширене бажання поставити побільше овалів, та потужніші колонки в задню полицю, щоб звідти довбало.

Але річ у тому, що гарне звучання досягається, у тому числі, за рахунок правильного розташування акустики перед слухачем. І, як правило, якщо люди, які послухали правильну систему з грамотним розташуванням фронтальних динаміків, до концепції тилового звучання вже не повертаються.

Тилові динаміки краще використовувати як легку підтримку основного звучання, іноді це може додати цілісності до загальної звукової картини.

Купівля потужних динаміків

Частою помилкою є покупка надто потужних динаміків для аудіо системи. Не рідко початківці думають, що чим більше Вт вказано на динаміці, тим голосніше він гратиме. Але насправді ці цифри свідчать, скільки динамік витримає. І чим він буде потужнішим, як правило, тим важче підсилювачу або магнітолі (які залишилися колишніми) його підтримувати, від цього може не вистачати гучності і користувач змушений викручувати рівень або гейн до упору, що заганяє динамік у кліпінг, від чого цей динамік або сабвуфер може вийти з ладу.

Якщо таке відбувається, то людина може подумати, що динаміки згоріли, бо були слабкими і купують нові зі ще більш високими значеннями, а цим лише посилюють ситуацію.

Орієнтація на максимальні значення потужності

Так, на жаль у магнітолі і близько немає заявлених 50 Ватт на канал, але це не катастрофа, а просто реалії ринку, просто це потрібно знати. Також ви не отримаєте 1000 Ватт з підсилювачів на коробці яких яскраво красується така цифра з гордою припискою MAX. І зазвичай чим вона більша і барвистіша, тим менше в цій інформації правди. Але слід сказати, що в основному це стосується бюджетного сегменту.

Просто при виборі орієнтуйтесь на потужність, що позначається RMS, а не на максимальну. Так RMS це не дуже довготривала потужність (це тема для окремого матеріалу), але, тим не менш, вона буде вам найбільш надійним орієнтиром.