Де у сучасних розробках застосовується JavaScript?

Найчастіше до JS вдаються, коли потрібно за необхідності додати динамічності на сайті, написати фронтенд або розробити браузерну програму доцільно застосовувати легку об’єктно-орієнтовану мову програмування JavaScript. Найвідоміше застосування JS – це, звичайно ж, веб-технологія.

Особливості застосування JS

Перед тим, як перейти до фундаментальних основ JavaScript, слід розібратися з призначенням та особливостями цієї мови програмування. Об'єктно-орієнтована природа JavaScript важлива для розуміння, якщо намагаєтеся поглибити знання мови та писати ефективніший код. JS має характеристики:

  • Стиль програмування є прототипним, замість класів та успадкування застосовуються прототипи та клонування.
  • Слабка динамічна типізація.
  • Функції є об'єктами першого класу, їх можна зручно створювати безпосередньо під час виконання програм.

Динамічні веб-сторінки

Коли користувач відкриває веб-сторінку, скрипт одразу виконується у браузері – завдяки тому, що JavaScript безпосередньо вбудований у сторінку.

Без застосування JS практично дуже складно створити повноцінний сайт. Серед найважливіших технологій та можливостей мови – привабливі рухомі картинки, динамічні підказки, спадаючі сніжинки, різноманітне аніме. Базовим набором навичок початківця фронтенд-розробника вважаються навички HTML, CSS. Для максимального застосування слід опанувати кілька фреймворків, наприклад, Svelte, React, Vue.js.

Розширення для браузера

JavaScript є оптимальним рішенням для створення браузерних розширень. Можна створити свій чекер пошти або розробити хронометраж активності для відстежування ефективності витрачання робочого часу.

Веб-програми та ігри

Якщо необхідно створити гру, варто використовувати JS, HTML5, готову бібліотеку JS, припустимо, EaselJS або PixiJS. Тепер легко написати власну браузерну бродилку.

Серверні програми

Із застосуванням JS можна розробити веб-сервер. Проте, якщо в браузері у JS практично немає конкурентів, для створення бекенда доведеться змагатися з іншими мовами, зокрема PHP, Python. Щоб написати бекенд на JavaScript, переважно використовується Node.js, оскільки він дозволяє виконувати JS-код поза браузером. Важливою особливістю JS є можливість розробляти клієнтську та серверну частину тією ж мовою.

Створення мобільних додатків

Це не найпопулярніше, але цілком реальне застосування JavaScript. Найчастіше мобільні програми розробляються мовами, специфічними для операційної системи – Swift для iOS та Java/Kotlin для Android. JavaScript ж хороший тим, що дозволяє створювати кросплатформні програми із застосуванням фреймворків PhoneGap, Ionic, React Native.

Десктоп

JavaScript можна використовувати й для настільних програм. Для створення десктопних програм може бути використаний Electron. Крім того, ці програми будуть мультиплатформенними – Windows, Mac, Linux. Завдяки об’єднанню Electron з Chromium та Node.js в одне середовище виконання, є можливість раціонально запускати код HTML, CSS та JS у вигляді десктопної програми.

Джерело: https://elitex.systems/javascript-development