Різновиди та важливі характеристики автоматичних вимикачів

Автоматичні вимикачі забезпечують безпеку будинку. Вони не дають електричному ланцюгу перегрітися під час перевищення потужності струму, що проходить по ньому.

Бувають випадки, коли через кабель провід проходить занадто сильний потік електронів. Вони можуть пошкодити побутові прилади, а при регулярному повторенні – сприяють спалаху ізоляції та ушкоджують кабель. У результаті вчасно не знеструмлена лінія спровокує пожежу.

Принципи роботи та призначення автоматів

Сучасні автомати електричні автоматичні та автомати захисту, допоможуть вирішити проблему. Магазин Brille offline пропонує широкий асортимент електротоварів, який можна знайти у 30 точках офлайн-продажу.

Вони здатні усунути дві основні причини аварійних ситуацій:

  • Перевантаження струмом. У дитинстві нам усім казали, що вмикати одночасно кілька електричних приладів – небезпечно. Це так, якщо у них велика потужність, яку лінія не здатна витримати. А ще проблема може виникнути через поломку приладу, якщо він починає подавати по одній частині ланцюга занадто сильні електричні імпульси.
  • Коротке замикання. Воно відбувається, якщо нейтральний та фазний дроти з'єднуються між собою. Для правильної роботи мережі обидва канали мають бути підключені окремо.

Класифікація електричних автоматів

Відповідно до правил експлуатації автомати діляться на кілька видів, кожен з яких призначений для різних завдань. Категорії автоматичних вимикачів проставляють на корпусі автомата, потім пишуть номінальну цифру струму.

Різновиди автоматів:

  • Категорія А. Реагує на найменші зміни струму і тому вважається найчутливішою. Вся справа в конструкції: усередині не лише тепловий розчіплювач, а й електромагнітне реле. Вимикач спрацює, якщо сила струму перевищить його номінал бодай на 30%. Якщо ж електрострум перевищить номінал на всі 100%, котушка реле знеструмить мережу. Якщо цього не станеться, у справу входить тепловий розчіплювач. При збільшенні сили струму вдвічі і не знеструмленні мережі, він повністю відключить живлення приблизно за 20-30 секунд. Для житлових приміщень такий вимикач занадто чутливий.
  • Категорія В. Це менш чутливі автомати. Миттєвий електромагнітний розчіплювач спрацює, коли потужність струму перевищить основну цифру вдвічі (200%). Біметалева пластина реагує за 4-5 секунд. Вона спрацьовує при такому ж перевищенні номіналу, якщо розчіплювач не впорався зі своїм завданням. Такий розчіплювач чудово підійде для житлових приміщень.
  • Категорія С. Для побутових ланцюгів найчастіше використовують цю категорію. Її перевантажувальна здатність у кілька разів вища, ніж у описаних вище варіантів. Щоб спрацював соленоїд, електрони струму мають перевищити цифру номіналу щонайменше в 5 разів. А тепловий розчіплювач виконає своє завдання вже за півтори секунди.

Якщо автомати категорії В використовують для захисту окремих гілок мережі, то прилади категорії С використовуються для всієї мережі в цілому. Тому їх використовують у щитках, які встановлюють на сходових клітках. У разі замикань або перевантажень, прилад знеструмить лише одну лінію, що дозволить уникнути знеструмлення у всьому будинку.