Лікування стовбуровими клітинами

Стовбурові клітини є попередниками всіх клітин нашого організму. Вони можуть вбудовуватися у внутрішні органи, відновлюючи їх структуру та функцію, а також виділяють фактори зростання, що стимулюють регенеративні процеси.

Клітиннsq терапії присвячено величезну кількість досліджень, оскільки вона вважається одним із найперспективніших напрямів медицини. Якщо у вашій країні її досі не використовують, ви можете пройти лікування стовбуровими клітинами за кордоном.

В яких галузях медицини застосовують стовбурові клітини

З найбільшим успіхом стовбурові клітини застосовуються в онкогематології. Трансплантація стовбурових клітин, яка також відома як пересадка кісткового мозку, дозволяє вилікувати навіть найтяжчі випадки раку крові. Цю процедуру проводять переважно молодим пацієнтам, якщо пухлина не зникає під дією стандартної хіміотерапії або повертається після первинного лікування.

Показання до застосування стовбурових клітин постійно розширюються. Сьогодні другою областю медицини, де найчастіше використовується клітинна терапія, є ортопедія. Кісткова тканина, зв'язки та сухожилля дуже довго гояться. Лікарі можуть прискорити процес шляхом ін'єкцій стовбурових клітин. Їх використовують для зрощування переломів кісток, якщо через метаболічні порушення або поганий кровообіг тканини не регенерують самостійно. За допомогою стовбурових клітин лікарі навчилися лікувати артроз: ін'єкції всередину суглоба нарощують новий хрящ, дозволяючи уникнути операції ендопротезування суглоба або значно відстрочити її.

Часто стовбурові клітини застосовують у неврології. Вони використовуються для відновлення зруйнованих патологічним процесом нервових клітин. Клітинну терапію з успіхом використовують для зменшення симптомів та уповільнення розвитку хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, розсіяного склерозу та багатьох інших патологій.

Стовбурові клітини можуть відновити інші органи. Тому їх вводять пацієнтам із ішемічною хворобою серця, нирковою та печінковою недостатністю, хронічним панкреатитом, фіброзом легень та іншими захворюваннями.

Звідки беруть стовбурові клітини

Стовбурові клітини можуть бути:

  • Аутологічними (власними)
  • Алогенними (донорськими)

Донорські клітини використовують рідко, переважно — для лікування онкологічних захворювань. Здебільшого пацієнту вводять власні клітини. Їхніми джерелами можуть бути:

  • Кров
  • Кістковий мозок
  • Жирова тканина

В останні роки клітини все рідше беруть із кісткового мозку. Це травматична процедура, яку потрібно робити під загальним наркозом. Зазвичай у ній немає потреби.

Багато стовбурових клітин можна отримати з крові. Але для цього потрібна тривала процедура: кров проходить через апарат, який відбирає клітини.

Ще одним частим джерелом, з якого одержують мезенхімальні стовбурові клітини, є жирова тканина. Її отримують шляхом ліпосакції. У спеціалізованих клініках жирову тканину не січуть скальпелем, як раніше, а розчиняють спеціальним препаратом, а потім відсмоктують вакуумом. Таким чином, аспірація жиру з передньої черевної стінки проводиться без розрізів через прокол під місцевою анестезією. Потім тканину пропускають через апарат, який відбирає стромально-васкулярну фракцію, багату на стовбурові клітини. Найчастіше цей підхід використовують у ортопедії: отриманий біоматеріал вводять усередину суглобів.

Куди вводять стовбурові клітини

Для лікування більшості захворювань клітини вводять внутрішньовенно. Вони самі знаходять пошкоджені зони в організмі та відновлюють їх.

У деяких випадках клітини доставляють до цільової області. Наприклад, їх можна ввести в суглоб, в око, спинномозкову рідину і т. д. Тоді в цій галузі створюється більш висока концентрація клітин, що забезпечує найкращий терапевтичний ефект.

Щоб пройти лікування стовбуровими клітинами за кордоном, завітайте на сайт Booking Health. Введіть у рядок діагноз, оберіть метод лікування, і ви отримаєте список клінік. Їх можна відсортувати за ціною, найближчою датою прийому, рейтингом, відгуками. Спеціалісти Booking Health допоможуть підібрати відповідний медичний центр та організують вашу поїздку.