Тонкощі вибору бісеру для вишивки

Підбір бісеру до вишивки - цікаве і складне завдання, як для початківців, так і для досвідчених майстринь. Можна відчути себе не тільки вишивальницею, а й трохи художником, коли з безлічі кольорів та відтінків бісеру вибираєш ідеальні для сюжету картини.

Полегшити це завдання допоможуть знання про те, які є різновиди бісеру, в чому їхня відмінність та їх головні особливості. Давайте розберемося з цим питанням, а на сайті sunny-day.in.ua ви зможете замовити по доступній ціні якісний бісер і інші товари для рукоділля. 

Різновиди бісеру за походженням

Класифікація бісеру починається із країни-виробника. Його здебільшого виробляють у Чехії, Японії, та Китаї.

Японський бісер найякісніший. Найбільш відомі два японських виробника Toho та Miyuki. Їхня продукція ідеальна, тому ціна на неї відповідна. Всі бісерини однакової форми та рівномірного кольору, стійкі до зовнішнього впливу та довго зберігають свою красу. Бісеринки одного номера з різних партій випуску не відрізняються. Вибір кольорів та відтінків дуже великий. Внутрішній отвір досить широкий, навіть у бісері дрібного розміру. Крізь нього можна провести кілька шарів нитки, якщо потрібно.

Японський бісер рідко зустрічається у продажу. Найпоширеніший у нас бісер виробництва Чехії. Він якісний і недорогий, майстрині сходяться на думці, що чеський бісер підходить для будь-якої бісерної творчості – вишивки та бісероплетіння.

Бісер виробництва Чехії якісний, має багато кольорів та відтінків. Він відрізняється стійкістю до зовнішніх дій. Буває декількох розмірів, а також стеклярусом і рубкою. Браковані намистини трапляються рідко, але все ж таки вони є.

Також у цього бісеру є особливість, один номер із різних партій випуску може відрізнятися кольором та відтінком. Бажано, при покупці знайомого номера бісеру, порівнювати кольори з попередніми залишками.

Вартість цього бісеру невисока і доступна рукоділкам. Більшість виробників випускають набори з чеським бісером та розробляють схеми для вишивки картин під чеський бісер десятого розміру. Це найпоширеніший бісер. Рукоділки сходяться на думці, що чеський бісер – чудовий вибір для рукоділля. Поєднання ціна - якість всіх влаштовує.

Бісер виробництва Китаю разюче відрізняється від чеського. В одній упаковці намистинки відрізняються формою та трохи розміром, зустрічається багато браку.

Це найдешевший бісер. Для вишивки китайський бісер не підходить, оскільки готова робота буде неакуратною. Його використовують у бісероплетінні при виготовленні декоративних квітів та інших великих виробів. Такі роботи недовговічні, тому що китайський бісер втрачає колір і стає менш блискучим.

Категорії бісеру

Бісер такий різноманітний завдяки різному забарвленню, формі та прозорості. Дві намистини однакової форми та розміру, пофарбовані в один колір, будуть різними, якщо в однієї пофарбована серцевина, а в іншої – лише зовнішня сторона, якщо в одного глянсова, а в іншого матова поверхня. Бісерини одного кольору будуть абсолютно різними, якщо одна буде гладкою зовні, а інша гранчастою.

Розглянемо особливості бісеру за категоріями:

  • Непрозорий (Opaque) – це звичайний скляний бісер, пофарбований повністю, тобто зроблений із однорідного забарвленого скла. Його ще називають натуральним. У нього слабкий блиск, тому він хороший для елементів, на який потрібно зробити акцент, наприклад, стовбурів дерев, одягу, на іконах – для хрестів. Такі елементи на розмитому основному фоні здаватимуться об'ємними. Цей вид бісеру має кілька підвидів – матовий, райдужний, глянсовий, перловий. При виборі бісеру для основних деталей картини, наприклад основного кольору пелюсток великих кольорів, це хороший варіант.
  • Прозорий (Transparent) – він із однорідно забарвленого скла. Можна порівняти зі склом пляшки. Має виражений колір, але прозорий. Ідеальний варіант для фону. Цей бісер допоможе зробити прожилки у пелюстках, складки одягу та відобразити предмети, які потрібно візуально віддалити.
  • Райдужний (Rainbow) має райдужне забарвлення. Може бути прозорим та непрозорим, пофарбованим усередині та зовні. Ідеально підходить для бісероплетіння та дитячих сюжетів для вишивки. Невеликі деталі одягу, вишиті цим бісером, виглядатимуть по-дитячому чарівно.
  • Срібний зсередини (Silver-Iined) відрізняється особливим блиском. Він прозорий із срібною непрозорою серединкою різних відтінків. У вишивці дуже помітний, але не дає чітких меж. Ним дуже добре робити акценти та додавати сяйва вишивці, наприклад, іконам. Небагато такого бісеру використовується для вишивання фону ікон.
  • Металізований (Metallic) - бісер, що має крім кольору, ще металевий блиск. Непрозорий із гладкою поверхнею. На загальному фоні сильно виділяється, тому його у вишивці має бути небагато. Його використовують у вишивках, де є елементи металу: для прикрас на людях, на орнаментах ваз та посуду, для ікон, де потрібно застосувати багато відтінків.
  • Пофарбований зсередини (Inside color) - до цієї групи входить різний бісер. Він може бути різних кольорів та відтінків, серцевина може бути круглою або квадратною, зовнішня форма – кругла або гранована. Один із найблискучіших бісерин. Використовується для фону та деталей другого плану.
  • Матовий може бути повністю пофарбований або пофарбований тільки зсередини. Відрізняється повною відсутністю блиску, тому вишивати їм слід деталі з чіткими контурами, а поруч із ними використовувати напівпрозорий бісер, щоб трохи розмити і згладити.
  • Шовковий (Silk) бісер із зимовими холодними відтінками та шовковим блиском. Непрозорий, тому їм вишиваються основні деталі та контури. Залишається лише підібрати потрібний відтінок.