Міфи і правда про вітаміни для дітей

Різні медичні та соціальні аспекти практичної вітамінології вже багато років обговорюються у численних виданнях національної та міжнародної преси. Складність вітамінів і вітамінної забезпеченості набуває особливого значення стосовно дітей, оскільки зростаючий організм особливо чутливий їх недостатності.

У сучасних умовах вже не так часто зустрічаються клінічно маніфестні прояви вітамінної недостатності, що відзначалися в минулому. Це неминуче призводить до виникнення хибних уявлень про вітаміни.

Нижче пропонується розглянути кілька максимально поширених міфів про вітаміни, які доводиться розвінчувати дитячим лікарям у повсякденній роботі, а якщо вам потрібні дійсно ефективні вітамини для дітей *, фахівці радять лікарський засіб Супрадин. 

Міф № 1: "Всі потреби у вітамінах можна забезпечити за рахунок повноцінного раціону харчування".

Це твердження далеке від істини. Жодна дієта не в змозі повністю забезпечити індивіда будь-якого віку всіма есенціальними вітамінами, так як вміст останніх у продуктах несумірне з обсягами споживання їжі в рядових умовах. Навіть при ретельно збалансованому харчуванні дефіцит більшої частини вітамінів у раціоні може досягати 30 відсотків.

Змінилася і так звана "харчова поведінка" у зв'язку з відмовою від вживання в їжу маси груп продуктів, що є в минулому звичними та традиційними. Зниження вмісту вітамінів у багатьох продуктах харчування (іноді 2-3-кратне) частково пояснює неможливість забезпечити адекватний вітамінний статус дорослих і дітей. Тому без регулярного прийому полівітамінних препаратів обійтися неможливо.

Міф № 2: "Вітамінами можна запастися про запас".

Для водорозчинних вітамінів здатність до депонування в організмі не властива (акумулюватись і зберігатися в тканинах можуть тільки жиророзчинні вітаміни, яких налічується всього 4).

Жоден вітамін не в змозі виконувати фізіологічні функції, властиві іншим речовинам цієї групи. Тому для забезпечення адекватного вітамінного статусу необхідний регулярний (довгий) прийом відповідних полівітамінних комплексів, що забезпечують дорослих та дітей цими есенціальними в-вами у необхідних кількостях.

Міф № 3: "Вітаміни потрібні лише маленьким дітям та хворим".

Вітаміни потрібні всім віковим категоріям населення. Найбільшу потребу в адекватному надходженні вітамінів відчувають діти перших місяців і років життя, але вони не єдині, кому вони потрібні. Діти дошкільного і шкільного віку при цьому повинні регулярно отримувати вітаміни з їжею і в якості полівітамінних препаратів.

Одна з категорій, що особливо гостро потребують вітамінів, - це підлітки, юнаки та дівчата. Повнолітні також не можуть без шкоди здоров'ю довго обходитися без регулярного споживання вітамінів у декретованому числі.

Міф № 4: "Риб'ячий жир - найкраще джерело вітаміну D".

Колись (старт XX століття) російський лікар І. Шабад успішно лікував рахіт, використовуючи саме жир риб тріскових порід. Минули часи, коли діти в дитсадках отримували відносно великі дози ергокальциферола з цим продуктом. Передозування вітаміну D у більшості випадків було пов'язане саме з прийомом риб'ячого жиру.

Зараз для ефективного лікування та попередження вітамін D-дефіцитного (так званого "класичного") рахіту існують медикаменти вітаміну D2 (ергокальциферолу) та D3 (холекальциферолу) у різних розчинах (водному, масляному, спиртовому) та концентраціях. Вони повинні застосовуватися для задоволення потреб дітей грудного і раннього віку.

Міф №5: "Вітаміни викликають алергію".

Природно, у дитини може розвинутись алергічна реакція на якийсь компонент лікарської форми (цукрозу, антиоксиданти, барвники, консерванти та ін.), в якій представлений полівітамінний медикамент (сироп, таб., пастилки, драже тощо). Так чи інакше самі вітаміни тут ні до чого. Навпаки, за деяких форм алергії (наприклад, при алергодерматозах) передбачено прийом полівітамінів.

Міф №6: "Вітаміни потрібні лише взимку".

Насправді, в зимово-весняний період зростає ймовірність розвитку вітамінодефіцитних станів та гіповітамінозів (сезонних), втім це не означає, що прийом вітамінів в інший час потрібно зупинити. У більшості країн світу практикується прийом полівітамінів (мультивітамінів) протягом приблизно 6-9 місяців у м., проте американські вітамінологи вважають за необхідне користуватися ними цілий рік.

Традиційно в літній час замість вітамінних препаратів жителі нашої країни віддають перевагу підвищеному споживанню свіжих фруктів, ягід та овочів, соків з них. На жаль, багато батьків і навіть педіатри помиляються, вважаючи, що, наприклад, вітамін D необхідно давати дітям, що народилися лише в зимовий сезон, утримуючись від його прийому немовлятам, що народилися влітку.

Міф №7: "У грудному молоці є всі необхідні вітаміни".

Материнське молоко, незважаючи на свою унікальність і високу біологічну та харчову цінність, дефіцитарне по цілому ряду вітамінів, зокрема по вітаміну D, про що вже говорилося вище. Тому для дітей грудного віку випускаються спеціальні полівітаміни для регулярного прийому (найчастіше вони представлені в рідкому вигляді, хоча є й інші лікарські форми). 

Міф № 8: "Натуральні вітаміни кращі за синтетичні".

У прагненні забезпечити організм екологічно чистими препаратами багато хто схильний витрачати необґрунтовано великі суми на купівлю засобів, що містять вітаміни природного походження (витяжки з рослинних плодів тощо).

Втім, вітаміни, що є продуктом хімічного синтезу, відрізняються високим ступенем очищення та якості. За біологічною цінністю синтетичні вітаміни не поступаються натуральним речовинам цього класу. Вартість синтетичних вітамінів серйозно нижче.

*за даним посиланням ви перейдете на вебсайт www.supradyn.ua, де, зокрема, міститься реклама лікарського засобу Супрадин. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися із лікарем та ознайомитися з інструкцією. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.