Чи потрібна реабілітація після операції при сколіозі?

Незважаючи на те, що сьогодні спінальні хірурги використовують малоінвазивні методики зі зрощення хребців, чимало уваги фахівці приділяють саме відновленню пацієнтів.

Післяопераційна реабілітація після лікування сколіозу полягає у стабілізуючих постуральних та дихальних вправах. Додатково до лікування болю в спеціалізованих клініках широко застосовується фізіотерапія, акупунктура і, крім мануальної медицини, також психологічна допомога та лікування болю сучасними медикаментами.

Медичний сервіс Clinics on Call знає, як відбувається відновлення хворих після хірургічного втручання.

Особливості реабілітації за кордоном

Хірургічне лікування сколіозу є серйозною процедурою, пов'язаною з післяопераційним болем, втратою фізичних функцій та легеневою дисфункцією у пацієнтів із підлітковим ідіопатичним сколіозом.

Відновлення після операції з корекції сколіозу це досить тривалий процес: пацієнти зможуть повернутися до своєї звичайної діяльності тільки через 3-6 місяців після операції. А оскільки більшість пацієнтів — це підлітки, батьки часто переймаються тим, як цей відновлювальний період вплине на життя їхньої дитини.

У закордонних клініках реабілітація проводиться за всіма міжнародними вимогами. Деякі клініки, наприклад, реабілітаційний медичний центр Реут використовують інноваційні технології для відновлення рухових здібностей пацієнтів, використовуючи систему:

  • MediTouch.
  • Bioness.
  • Huber 360
  • RehaCom.
  • Фізіогід ЕЕГ.

При цьому завжди враховується окремий випадок кожного пацієнта.

Етапи реабілітації

Відновленням після хірургії сколіозу займається команда лікарів, включаючи реабілітолога, невролога та спеціалістів вузького профілю: фізіотерапевта, мануального терапевта.

Перший тиждень

Якщо немає ускладнень, більшість пацієнтів, які перенесли операцію з видалення сколіозу, можуть розраховувати на витяг із лікарні через 3-7 днів після операції.

Чи можна їсти?

Так, жодних протипоказань немає. У зарубіжних клініках для пацієнтів у період реабілітації розробляється легке, але живильне меню.

Чи можна вставати з ліжка?

Протягом перших днів пацієнтам необхідний повноцінний відпочинок. Вже першого дня після операції лікар може попросити встати і ходити на невеликі відстані із сторонньою допомогою. До кінця першого тижня пацієнту дозволяється виконувати деякі дрібні повсякденні справи, що не потребують нахилів або підйому, наприклад, чистити зуби.

Від 2 до 6 тижнів

У цей період пацієнт може повернутись до деяких повсякденних справ.

Що можна робити, а що не можна?

Протягом цього періоду з дозволу хірурга пацієнт може:

  • Почати приймати ванни. Після загоєння рани пацієнт більше не наражається на ризик проникнення бактерій через місце розрізу і може знову занурюватися у воду. Слід дотримуватись великої обережності при вході та виході з ванни, а також уникати плавання.
  • Повернутися до школи. Якщо пацієнт шкільного віку, він або вона може повернутися до занять протягом першого місяця після операції. Для таких видів діяльності, як заняття у тренажерному залі, фізичні вправи та спорт, зазвичай потрібно почекати трохи довше. Більшість хірургів приймають такі рішення у кожному конкретному випадку. Пацієнти поступово повертаються до навчання у школі, тому першого тижня, ймовірно, буде достатньо половини дня.
  • Змінити знеболювальні препарати більш слабкі. Більшості пацієнтів буде відмінено опіоїди та призначено більш слабкі знеболювальні препарати (у період 2-4 тижні після операції).
  • Виходити на прогулянки. Але вечірні чи денні променади мають бути короткостроковими.

Не рекомендується в цей період виконувати фізичні вправи, що вимагають нахилів, скручування тулуба тощо.

Від 6 тижнів до 2 місяців

Приблизно через шість тижнів робляться рентгенівські знімки для оцінки загоєння та процесу зрощення. Пацієнт все ще не відчуватиме слабкість, тому для занять активною діяльністю потрібно дочекатися повного загоєння хребта.

Що можна робити, а що не можна?

Якщо пацієнт досить добре пересувається і не приймає сильних знеболювальних засобів, він може повернутися до керування автомобілем. Деякі хірурги рекомендують пацієнтові пройти курс фізіотерапії до початку водіння, щоб терапевт міг оцінити рівень болю, координацію та час реакції. Як правило, пацієнти перестають потребувати знеболювальних препаратів через шість тижнів після операції з приводу сколіозу.

Не рекомендується виконувати скручування тілом, а також піднімати будь-які тяжкості.

Після 6 місяців

Після остаточного огляду у хірурга-ортопеда багато пацієнтів можуть відновити всі види діяльності (включаючи контактні види спорту) у період від 6 до 12 місяців після операції.

Що можна робити, а що не можна?

Пам'ятайте, що ці рекомендації надаються лікарями у кожному конкретному випадку. Не думайте, що якщо минуло більше 6 місяців з дня хірургії сколіозу можна забути про обережність та обмеження в діях. Завжди потрібно консультуватися з лікарем, перш ніж відновити заняття контактними видами спорту та іншими екстремальними видами діяльності, такими як скелелазіння або стрибки з тарзанки.