США застерігають світ від придбання в Росії краденого українського зерна

Американські дипломати попередили світову спільноту, що зерно, яке Росія зараз намагається продати, викрадене в України.

Новини України інформують: у травні Сполучені Штати Америки надіслали повідомлення 14 країнам про те, що російські вантажні судна «Матрос Позинич», «Матрос Кішка» та «Михайло Ненашев», на борту яких знаходиться викрадене українське зерно, готуються до відплиття.

Це попередження ставить перед африканськими країнами дуже складний вибір. Вони або мають підтримати агресора, або відмовитися від дешевої їжі в той час, коли пшениця стрімко дорожчає, а величезна кількість людей голодує.

Зараз африканський континент дуже потерпає через відсутність постачання українського зерна на світовий ринок. До війни Росія та Україна разом забезпечували близько 40% потреби у пшениці в Африці, де зерно здорожчало за останній рік на 23%. За даними ООН, на Сомалійському півострові, насамперед у Сомалі, Ефіопії та Кенії, 17 мільйонів ​​людей голодують третій сезон поспіль через руйнівну посуху. Через таке складне становище більшість африканських країн навряд чи відмовляться від купівлі зерна в Росії, незалежно від його походження.

Директор Міжнародного інституту стратегічних досліджень HORN у Кенії Хасан Ханнедже сказав, що голодуючим африканцям байдуже, звідки і в кого вони беруть їжу, а ті, хто не хоче цього зрозуміти й збирається засуджувати їх за це, неправі. Потреба в їжі є настільки гострою, що це просто немає сенсу обговорювати.

Зі свого боку, українські урядовці наголошують, що єдиним можливим рішенням африканської продовольчої кризи на глобальному рівні є припинення війни проти України, і закликають заради цього посилити тиск на Росію. Закупівля ж награбованого зерна вирішить продовольчу проблему лише тимчасово.

100 тисяч тонн пшениці, викраденої російськими окупантами в українських фермерів на тимчасово окупованих територіях Херсонщини, Запоріжжя, Луганщини та Донеччини, вже вивезено до Сирії.

На супутникових знімках зафіксовано, як в окупованому Криму завантажують на російські кораблі українське зерно, вивезене, швидше за все, з захопленої Херсонщини та інших тимчасово не підконтрольних Україні територій.

У Мінагрополітики підрахували, що з початку вторгнення на територію України росіяни викрали близько 500 тисяч тонн зерна. Частину цього зерна вони намагалися вивезти до Єгипту, але завдяки втручанню українських дипломатів єгиптяни відмовились від неправомірної угоди.

Незважаючи на складність отримання інформації з тимчасово окупованих територій, українці фіксують та документують скоєні агресором злочини, аби в майбутньому змусити відшкодувати завдані збитки.