Чому криптобіржі беруть комісії та чи можна торгувати криптовалютою, не сплачуючи комісії

Криптобіржі - це централізовані платформи для проведення фінансових послуг. Контроль за криптобіржою здійснює компанія, яка її створила і, відповідно, встановлює свої правила для користувачів, у тому числі й розмір комісій, який може варіюватися у межах від декількох сотень відсотку і до 2-3%.

У світі єдиної встановленої системи комісій не існує.

Чи існують криптобіржі, які не стягують комісії?

При проведенні будь-яких фінаносвих операцій із криптобіржою або фіатом стянування комісій — це нормальне явище. Криптобіржі з низькою комісією мають насторожувати. Слід упевнитись у тому, щоб це не було черговим скамом, адже при стягуванні занадто низьких комісій фінансова компанія з часом може, навіть, вийти собі в мінус.

Звичайно, деякі криптобіржі час від часу проводят кампанії з акціями або знижками на певний вид послуг для своїх користувачів. Наприклад, WhiteBIT - європейська криптобіржа без комісії пропонує вивід гривні через платіжні системи Account GeoPay та Visa/Mastercard, при тому, що комісія за депозит через ці ж системи становить 1,5%.

Також згадана вище біржа криптовалют із мінімальною комісією пропонує вивід стейблкоінів. Наприклад, вивід USDT через мережу BEP20 становитиме усього 1 USDT.

А для торгової комісії існує єдиний стандарт - 0,1% (у деяких торгових парах може бути нижчим), а для маржинальної торговлі - 0,098%.

За які операції криптобіржі беруть комісії?

Завдяки стягненню комісій за проведення різних фінансових операцій  криптобіржі підтримують свою діяльність. Комісії біржі криптовалют стягують за наступні операції:

  • депозит;
  • вивід коштів;
  • обмін криптовалюти на криптовалюту або криптовалюти на фіат;
  • виконання ордерів.

Інколи недосвідченні трейдери можуть помилково виконати транзакцію на мережу, яка не підтримується криптобіржою. Якщо це можна виправити, то з додатковим стягненням мінімальної комісії криптобіржа допомагає користувачу повернути його кошти або надіслати на коректну мережу.

При виконанні транзакцій звертайте увагу на комісію та мінімальну суму депозитів та виводів та враховуйте, що комісія відрізняється не лише між різними криптобіржами, але й між різними криптовалютами та фіатами.