Що таке ламінатор і для чого він потрібний

Процес ламінування у багатьох офісах, копіювальних центрах та друкарнях став просто незамінним, тому в тих місцях, де існує постійний документообіг, можна побачити ламінатор.

Ламінатор - це машина, що здійснює покриття друкарських поверхонь захисним пластиком. Дана дія називається ламінуванням і є одним із процесів післядрукарської обробки. Ламінування документів захищає останні від механічних пошкоджень, впливу світла та вологи. Такі пристрої необхідні в офісах, на поліграфічних виробництвах, їх часто використовують і в домашніх умовах. А на сайті https://a4p.com.ua/laminatory/ можна замовити ці пристрої по найкращій ціні. 

Принцип роботи ламінатора є досить простим. Усередині його корпусу розташовані кілька валів, що обертаються, між яким пропускається пластикова плівка і документ. Але, попри єдиний принцип дії, є кілька типів ламінаторів.

Пакетні та рулонні ламінатори

Пакетні та рулонні ламінатори відрізняються один від одного продуктивністю та функціональністю. Пакетні ламінатори призначені для ламінування принтів невеликих форматів. Документ лягає в спеціальну плівку-пакет і проходить та проходить через вали. Більшість пакетних ламінаторів мають регулювання температури, функцію реверсу. Документи, що пройшли через ці ламінатори, можна згодом тіснити фольгою. Пакетні ламінатори чудово підходять для використання в офісах, вдома та у невеликих друкарнях.

Рулонні ламінатори призначені для роботи з принтами різної товщини, мають функцію одностороннього та безперервного ламінування. При ламінуванні ці машини використовують спеціальні рулони ламінаторної плівки. Рулонні ламінатори використовуються для великих форматів зображень та застосовуються на великих виробництвах.

Типи валів

У ламінаторах можуть використовуватись різні типи валів. Вали можуть бути силіконовими, сталевими, тефлоновими, а також фігурні вали для ембосування для нанесення на принт додаткового зображення.

Гаряче та холодне ламінування

Розрізняють гаряче та холодне ламінування. Дані типи ламінування можуть застосовуватися як в пакетних, так і в рулонних ламінаторах. Гаряче ламінування здійснюється за допомогою внутрішнього нагрівання валів, що пресують. Така система плавить захисний пластиковий пакет та з'єднує його краї. При холодному ламінуванні проводиться прогрівання клею, потім вали роблять пресинг шару. За такої технології використовується спеціальний захисний конверт керієр.

Інші режими та функції

Незалежно від типу ламінатора та технологій ламінування, вони можуть мати додаткові функції та режими. Для зручності та додаткової ефективності дані машини можуть мати роздільне нагрівання валів, реверс, керування швидкістю і температурою, користувальницький дисплей, збереження налаштувань і навіть програмування машини. Ці функції необхідні при виконанні складного ламінування.