Тюль в інтер'єрі: актуальні тенденції

Штори надають інтер'єру індивідуальності та затишку, додають у палітру яскраві акценти та привертають увагу. Мінімалізм, двокольорові тканини та багатошаровість – дизайнери розповіли, які тюлі цьогоріч у моді.

Тюльова штора – здається, позачасова класика. Але згодом від таких фіранок почали відмовлятися, віддаючи перевагу іншим рішенням. Що робити: залишати чи знімати? Якщо залишати, то яку, і чи актуальна ваша модель сучасним модним трендам? Розбиратимемося. А якщо вам потрібна дійсно якісна і стильна тюль на кухні, скористайтесь вигідними пропозиціями від інтернет-магазину Natuale.

Що модно в оформленні вікон

Краса в порожнечі. Мінімалізм. Відмова від усього зайвого. Усунення візуального шуму. Ці тенденції в дизайні вплинули і на вибір декору для вікон. Тренд на близькість до природи та екологічність диктує правила гри. Втрачають актуальність блискучі штучні тканини, кричущі кольори. На зміну їм приходять натуральні матеріали та спокійні, природні відтінки: білий, бежевий, кремовий, сірий, оливковий, пісочний.

В інтер'єрах сьогодні ви можете зустріти повну відсутність текстилю або побачити лаконічні фіранки, римські та рулонні штори.

Як виглядає сучасний тюль у 2022 році? Бажано, щоб тканина була м'якою, повітряною, формувала гарні складки і мала яскраво вираженого блиску. Перевага надається натуральним або сумішевим тканинам.

Що не в моді

Ми з'ясували, який тюль зараз у моді. А тепер поговоримо про те, що далеко не на піку популярності.

Рюші, волани, ламбрекени, позолочені мережива та вензелі. Все це складно уявити в актуальних стилях вабі-сабі, джапанді, лофт, мінімалізм або хай-тек, та й у скандинавському теж. Тому такі варіанти оформлення відступають на задній план. Їх ще можна зустріти в класиці та неокласиці, але й там ці рішення зазнають змін у бік більшої демократичності та стриманості.

Різнокольорове полотно, особливо яскравих відтінків, – ще одне застаріле рішення. Такі тканини спотворюють світло в приміщенні, тому дизайнери частіше віддають перевагу білому тюлю в інтер'єрі. Не в пошані тканина із вираженим блиском, а також великі візерунки.

Види

Матеріал для тюлю виготовляють із різних волокон. Це можуть бути капронові, поліамідні нитки, поліестер, віскоза, бавовна, шовк, льон. Найпоширенішими тканинами залишаються органза та вуаль. Саме їх найчастіше можна зустріти у магазинах. Зазвичай вони ж і найдешевші.

Спробуємо провести порівняння: що виглядає краще – органза чи вуаль. А ще уважніше придивимося до їхніх конкурентів.

  • Органза. Вона прозора, відрізняється міцністю та навіть жорсткістю. Добре пропускає світло, тримає форму. Буває блискучою та матовою. Здебільшого органзу виготовляють із поліестеру, тобто штучного матеріалу. Але дорожчі моделі можуть мати у своєму складі шовкові нитки.
  • Вуаль. М'якіша на дотик, ніжна, тонка, матова. Добре драпірується. Як і органза, в основному виготовляється зі штучних волокон. Вироби з додаванням шовку та бавовни коштують значно дорожче і зустрічаються нечасто.
  • Сітка. Особливість її структури закладено у назві. Вона складається з осередків різної величини. Для сітки характерна міцність, м'якість, легкість, вона майже не меніться і проста у догляді, добре пропускає сонячне світло. Для її виробництва найчастіше використовують поліестер, поліамід, віскозу. До мінусів сітки можна віднести те, що вона швидко накопичує пил.
  • Шифон. Шифон може містити нитки віскози, поліаміду, поліестеру, бавовни, шовку. Від точного складу залежить ціна, і характеристики. Але є загальні характеристики. Шифон тонкий, напівпрозорий, м'який, при цьому міцний, майже не здається.
  • Батист. Раніше його виготовляли з бавовни чи льону. Зараз часто використовують і штучні волокна, наприклад поліестер. Батист має гарну повітропроникність. Добре драпірується, тримає форму.
  • Фатін. Це різновид сітки. Усі ми знаємо та бачили спідниці-пачки з фатину. Але деякі виробники цілком успішно шиють із нього шторки. Вони виходять напівпрозорими, досить жорсткими, тримають форму, не мнуться. Фатин виготовляють із синтетичних волокон.
  • Льон більш щільний і менш прозорий. Тому в приміщення проникає м'яке, приглушене, розсіяне світло. Він зносостійкий. А ось до його мінусів можна віднести те, що він сильно меніться і важко гладиться. Натуральне лляне волокно пояснює досить високу вартість виробів. Така тканина чудово виглядає в екостилі, де роблять ставку саме на натуральність. Льон чудово сусідить з деревом і каменем, рослинними орнаментами та живими рослинами, плетеними меблями та декором.

Який колір вибрати

Виробники пропонують використовувати кольоровий, світлий, сірий та чорний тюль в інтер'єрі. Але дизайнери у своїх проектах переважно дотримуються класичних відтінків.

У сучасному будинку, до якого б стилю він не належав, застосовують фіранки білого, світло-бежевого, світло-сірого відтінку або кольору слонової кістки. В основному, в дизайн-проектах зустрічаються однотонні вироби або з ледь помітним малюнком.

Важливо вибирати фіранки не тільки виходячи з особистого смаку, а й з огляду на особливості приміщення.

  • Кімнати, орієнтовані на південь, більшість дня залиті сонцем. Влітку, у спеку, хочеться трохи затінити приміщення. Тому краще вибирати щільнішу тканину холодних відтінків: білий, сірий.
  • Північним кімнатам, навпаки, підійде прозора тканина теплих кольорів: бежевого, слонової кістки. Адже тут не вистачає сонця та світла.