Історія розвитку дронів: від витоків до сьогодення

"Дрон" - це мобільний безпілотний апарат, запрограмований на виконання будь-яких дій. Найчастіше під цим поняттям розуміється літальний апарат, який програмується заздалегідь, або пілотується людиною (оператором) через пульт дистанційного управління.

З початком 21 століття літаючі безпілотники та наземні дрони стрімко увірвалися у різні сфери життєдіяльності, і навіть у побут людини. Але історія дронів починалася як суто військова практика.

Варто зазначити, що особливого значення в Україні безпілотники набули з моменту російського вторгнення, успішно виконуючи бойові розвідувальні завдання, а також знищуючи живу силу і техніку окупантів. Країні зараз дуже потрібна ця та інші техніка, а також кошти на військову амуніцію, відбудову зруйнованої інфраструктури, і якщо ви бажаєте долучитись до цієї справи, звертайтесь до благодійного фонду "ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ", разом спільними зусиллями ми прийдемо до перемоги!

Мирний початок

Формально історія безпілотників починається в 1782 році, коли брати Етьєн і Жозеф Монгольф'є підняли в повітря кулю, наповнену димом. Діаметр несучої оболонки був 3,5 метра, а вага всього апарату – 154 кілограми.

Куля протрималася в повітрі близько 10 хвилин, при цьому вона піднялася на висоту майже 300 метрів і пролетіла понад кілометр.

Початок був покладений, і брати замислилися над розвитком проекту. Другий запуск став більш видовищним: до кулі був прикріплений кошик, в якому помістилися перші пасажири безпілотника: баран, качка та півень.Політ тривав 8 хвилин на дистанції близько 4-х кілометрів.

Повітряні кулі, які згодом названі дирижаблями, відіграли велику роль в історії авіації, але саме безпілотники стали справжньою знахідкою у військовій справі.

Перший бойовий дрон: бомбардування Венеції у 1849 році

Початком військової історії безпілотників можна вважати Італійську революцію 1848-1849 років, коли австрійські війська провели бомбардування бунтівної Венеціанської республіки з аеростатів.

Оскільки місцеві умови рельєфу не давали можливості для ефективної роботи артилерії, командування армії запустило над повсталим містом два аеростати, начинені бомбами.

Повітряні кулі були оснащені механізмами автоматичного скидання боєприпасів. І хоч бомбардування особливого успіху не принесло, венеціанці були в паніці, а день 12 липня 1849 увійшов в історію бойових дронів.

Нікола Тесла та перший дрон на радіокеруванні

Кінець 19 століття припав на відкриття в галузі електрики та радіочастот. Відомий фізик, інженер та винахідник Нікола Тесла в 1898 році на озері в Медісон-сквер гардені (Нью-Йорк, США) демонструє перший човен на радіокеруванні.

Незважаючи на вдалі досліди, другим бойовим радіокерованим безпілотником стало не судно, а військовий літак. Американець Чарльз Кеттерінг створює «літаючу бомбу». За задумом винахідника літак, начинений вибухівкою, керувався не пілотом, а годинниковим механізмом. У запрограмований момент він скидав крила і каменем падав на голову ворога.

Ідея знайшла підтримку в уряді США. Проект отримав фінансування, але кілька невдалих «бомбардувань» призвели до того, що виробництво «дронобомби» було припинено ще до початку Першої світової війни.

Queen Bee: родоначальник усіх БПЛА

1933 став проривом для радіокерованих безпілотників. Британські інженери сконструювали перший БПЛА, який керувався дистанційно радіо і використовувався багаторазово.

Моделі DH.82B Queen Bee успішно служили армії з 1934 по 1943 роки як літаки-мішені. З їхньою допомогою навчали майбутніх асів та зенітників.

З початком Другої Світової безпілотники для армії стали випускатися масово. Три основні воюючі сторони (СРСР, США та Німеччина) не раз поверталися до послуг безпілотної авіації, відчуваючи її явну перевагу над пілотованими апаратами:

  • США 1939 року масово випускають (понад 14 тис. примірників) радіоплан типу Target – модель QQ-2;
  • Німеччина проектує та використовує радіокеровані бомби Henschel Hs 293 та Fritz X, а також ракети Фау-1 та Фау-2;
  • СРСР у 1941 році використовує важкий безпілотний бомбардувальник ТБ-3 для знищення мостових конструкцій.

Після Другої Світової війни безперечним лідером у розробці та застосуванні БПЛА вважаються США. Так, безпілотники вже багато років перебувають на озброєнні американської армії нарівні з пілотованими апаратами.

У мирний час

Історія розвитку цивільних дронів бере початок, мабуть, з початку 21 століття, коли набули широкого застосування FPV-системи та відеозйомки з квадрокоптерів. Популярність цього виду безпілотників змусила уряди багатьох країн замислитись про законодавче регулювання їх застосування.

Вже зараз практикується доставка дронами вантажів, збирання різної інформації на великих територіях, аеро- та фотозйомка. Можливості безпілотників все ще вивчаються, а апарати удосконалюються.