Air Jordan – легендарна колаборація Майкла Джордана та Nike

Великий баскетболіст та легендана компанія створили всесвітньо відомий бренд Air Jordan, який досі має небувалу популярність. Майкл Джордан та Nike з 1985 року спільно випускали кросівки, які стали окремим напрямком у світі взуття.

Варто зазначити, що ця співпраця була незвичайною для баскетбольного ринку того часу. По-перше, бренд запропонував молодому баскетболісту, який ще не став великою зіркою, незвичайно високу на ті часи суму ($500 000 на рік), перебивши всі пропозиції конкурентів. По-друге, компанія вирішила одразу випустити на ринок іменні кросівки Джордана, а не давати йому для реклами вже існуюче взуття. По-третє, Nike вирішили не просто випускати іменні кросівки, а від початку будувати повноцінну імперію спортивних товарів імені Джордана, яка включала б також одяг та аксесуари.

То була ризикована бізнес-ставка, але вона спрацювала. Кросівки Air Jordan зараз користуються величезним попитом в усьому світі, а в Україні на сайті https://the--seek.com представлена широка лінійка оригінальних моделей.

Дизайн

Колись автор перших «джорданів» Пітер Мур був графічним дизайнером у Портленді, а його першою роботою для Nike став постер із Феррою Фосетт, зроблений для магазинів бренду за мотивами її знаменитої журнальної фотосесії на скейтборді та в кросівках Nike.

Хоча перші «джордани» рекламувалися як інноваційні та проривні кросівки, з технологічного погляду вони були досить простими: у середині 1980-х вже могли робити складнішу підошву. Як згадує Мур, про це попросив сам баскетболіст: Майклу не подобалося, що передові кросівки того часу давали занадто багато амортизації, і в такому взутті він недостатньо добре відчував майданчик. При цьому стиль гри Джордана завжди був дуже атлетичним, і тут дуже доречним був міцний шкіряний верх.

Після успіху перших «джорданів» Мур також попрацює над Air Jordan II, але потім охолоне до проекту і передав естафету Тінкеру Хетфілду. А ще пізніше взагалі перейде в adidas — рідкісний випадок, коли фігура такого масштабу працювала на обидва гіганти спортивного ринку.

Логотипи

Назву Air Jordan вигадав ще при обговоренні майбутнього контракту агент баскетболіста Девід Фальк. Перший логотип іменної лінійки - баскетбольний м'яч із крилами - Мур намалював на серветці, побачивши значок капітана літака, на якому він повертався після зустрічі з Фальком. Це логотип використовується і сьогодні і відомий як Wings logo.

Другий логотип Air Jordan — із фігурою баскетболіста, відомий як Jumpman, — намалював уже Тінкер Хетфілд, взявши за основу фото з журналу Life 1984 року. Заради ефектного кадру Джордана попросили виконати балетний стрибок — хоч у реальній грі він так м'ячів у кільце не забивав. Автор оригінального знімку, фотограф Ко Рентместер свого часу отримав від Nike 150 доларів за використання ідеї, а потім довго судився з компанією у спробах вибити значніші роялті, але програв. Суд ухвалив, що позу на фото не можна вважати об'єктом авторського права.

Міф про штраф

За кожен вихід на паркет Air Jordan I Майкла штрафували на 5 і навіть на 10 тисяч доларів, і цю суму із задоволенням виплачував Nike. Так звучить найвідоміша історія про «джордани» — і це міф. Насправді в Nike помітно прикрасили та грамотно розкрутили менш драматичну реальну ситуацію.

Джордану справді робили попередження щодо його кросівок через незвично яскраве і контрастне забарвлення, яке не відповідало тодішнім правилам NBA. Але це було ще до появи іменної пари, коли Джордан грав у червоно-чорних Nike Air Ships, і попередження, зважаючи на все, отримав саме за них (в офіційному папері від NBA модель не вказана).

Пізніше саме червоно-чорна гама без білих елементів найчастіше фігуруватиме у рекламних матеріалах Air Jordan I, у тому числі у знаменитому ролику. Коли іменна модель була готова, Майкл хитрував: він одягав «джордани» провокаційних забарвлень на розминку, виставкові матчі або на шоу-заходи на кшталт конкурсів кидків, але для офіційних матчів перевзувся, щоб не отримати штрафу.

Що було далі

Відмінні продажі перших «джорданів» стали для Nike подарунком долі. До середини 1980-х компанія почала зазнавати труднощів: біговий бум поступово вщухав, продаж кросівок для бігу падали, а експерименти зі спробою завоювати ринок аеробіки та повсякденного взуття провалилися.

Проте історія «джорданів» мало не завершилася вже наприкінці 1980-х. Баскетболіст хотів уникнути Nike після двох іменних моделей, коли закінчився його перший контракт. Але зрештою залишився. Вважається, що одним з аргументів був дизайн, який запропонував Air Jordan III Тінкер Хетфілд і який сподобався баскетболісту. Самого Хетфілда, який спочатку працював на Nike як архітектор, незадовго до цього ледь не звільнили з компанії. Найзнаменитішим дизайнером кросівок у світі він стане вже згодом, і багато в чому саме завдяки своїй роботі над «джорданами». 1997 року Nike виділив Jordan в окремий бренд у рамках своєї імперії — рідкісний випадок у спортивно-модному бізнесі.

Точну кількість варіантів "джорданів", випущених з 1980-х по наші дні, порахувати неможливо. Існує понад 30 моделей тільки так званих номерних моделей з римськими цифрами в назві, і у кожної є ще багато варіацій. Highsnobiety вважав, що тільки перші «джордани» виходили мінімум у 23 оригінальних варіантах, і це не рахуючи перевидань.