Як вибрати дрон: купуємо безпілотник, орієнтуючись на поставлені цілі

Квадрокоптери на радіокеруванні увійшли в моду не просто так. Вони прості в управлінні, а моделі для початківців не вимагають спеціальної підготовки, але електронною начинкою не поступаються напівпрофесійним екземплярам.

Вагомий аргумент на користь літаючих дронів – вартість: мультироторні моделі стали доступнішими, ніж літаки, планери і навіть автомобілі на радіокеруванні.

Щоб не заплутатися у різноманітті вибору, який, до речі, зараз пропонує з суттєвими знижками магазин Flydron, варто орієнтуватися на мету, з якою купується дрон.

Розмір та вага

Чим більший і масивний – тим стійкіший на вітрі, але й тим дорожчий. Для кімнатних польотів створені дрони з діагоналлю від гвинта до гвинта 200 мм. Вага до 250 грам вважається безпечною.

Моделі з міжосьовою діагоналлю близько 250 мм розраховані на польоти на вулиці за тихої погоди. Вага таких апаратів від 0,5 до 1 кг. На борту в них встановлено камеру та інші датчики.

Квадрокоптери розміром понад 350 мм по діагоналі пристосовані для польотів та зйомки на вулиці. Камера в них або вбудована, або кріпиться на підвісі. Вага – від 2 кілограмів та почні необмежені можливості.

Камера

Для аматорської зйомки роздільна здатність камери 10-15 мегапікселів - оптимальна. Апарати з 4К камерою коштують набагато дорожче.

Камера транслює відео на монітор пульта дистанційного керування в онлайн режимі, якщо квадрокоптер оснащений FPV-системою. В іншому випадку, ви зможете побачити відзняте в записі і лише після посадки.

Для чітких фотознімків та відео потрібна стабілізація як мінімум по трьох осях (трихосіва) – зверніть увагу на технічні характеристики дрону.


Комплектація

Більшість дронів поставляється у повному складанні. Але можуть бути й варіанти, звертайте увагу на маркування:

  • RTF - зібраний і готовий до польоту, потрібно тільки дозарядити акумулятор;
  • ARF - вимагає складання, майже готовий до польоту;
  • BNF — у комплекті немає пульта радіоуправління, апаратура купується додатково та «прив'язується» до пристрою.

Радіус та тривалість польоту

Стандартна дистанція для простеньких моделей – від 30 до 100 метрів. Далі – дорожче на порядок. Але чи будете ви літати далі? Професійні моделі відлітають від пульта дистанційного керування на 3-5 кілометрів. Але і коштують як недорогий автомобіль.

Політ стандартного аматорського безпілотника розрахований на 7-25 хвилин. Від ємності акумулятора залежить ціна радіокерованої моделі. Щоб продовжити політ, іноді буває дешевше придбати додаткові батареї.

Швидкість

Швидкість польоту не є важливою, якщо в планах зйомка околиць або шпигунські ігри в квартирі. Переплачувати за заявлену виробником швидкість 40-50 км/годину - марнування грошей.

Апаратура управління

Пульт дистанційного керування зазвичай входить у комплект. У разі BNF-комплектації його потрібно придбати окремо.

Як варіант – керування через смартфон після встановлення спеціальної мобільної програми.

Для пілотів-початківців оптимальний варіант - пульт ДК. Він зручніший, ніж смартфон.