Плюси та мінуси автобусного туризму

На сьогоднішній день автобусні екскурсійні тури вважаються найоптимальнішим з точки зору доступності і отримання найбільше позитивних пізнавальних вражень спосіб подорожі. Найбільш повно насолодитися природною красою рідного краю, грунтовно ознайомитися з історією, культурою, традиціями та звичаями окремих регіонів дають саме такі подорожі.

Зараз багато туристичних агенцій включають до переліку своїх продуктів автобусні тури по Україні, і за її межами, і, варто відзначити, популярністю вони користуються чималою. Зокрема автобусні тури з Рівного пропонує турагенство "Атлант Тур".  

Автобусний туризм бентежить тих, хто мало з ним знайомий. На жаль, часто ці страхи сильно перебільшені, адже багато хто подумки асоціює автобусний круїз з переїздом у тісному салоні на колосальні відстані. Як тільки згадується душний замкнутий простір радянського «Лаза», все добре, що подумки пов'язуєш із майбутньою поїздкою, зникає немов хмара, гнана вітром.

Але чи такий некомфортний автобусний тур на сучасному автобусі, і чи можна тут взагалі говорити об'єктивно? Давайте спробуємо розібратися разом, зваживши всі їхні переваги та недоліки. 

Переваги автобусних турів

  • Мобільність та швидкість переміщення як між містами, так і між країнами. Що дуже зручно.
  • Вартість автобусного туру – та перевага, яка найчастіше і визначає вибір на їхню користь. Не секрет, що саме вартість автобусних турів дозволяє багатьом охочим побувати за кордоном взагалі!
  • Проїжджаючи дорогами автобусного маршруту, пасажирам відкривається унікальна можливість зібрати максимум інформації про культуру, звичаї, пам'ятки, архітектуру країни перебування.
  • Досить багато хто з нас з різних причин панічно боявся підніматися на борт літака. У цьому випадку автобусний тур стане чудовою та доступною альтернативою – більш «наближеного» до землі місця, і вигадати складно.

Негативні сторони автобусних турів

  • За досить сумною статистикою, автобусний туризм вдвічі перевищує ймовірність травматизму тощо у порівнянні з туризмом «залізничним» і в чотири – порівняно з «авіаційним».
  • Велика, знову ж таки, в порівнянні, ймовірність поломки транспортного засобу - автобуса, та й різного роду непередбачених випадків, пов'язаних, наприклад, зі здоров'ям пасажирів та ін.
  • Якщо робота туроператора недостатньо професійна, то саме тут, у разі переміщення автобусом, організаційні неточності проявляють себе найгостріше. Але прикрі недогляди, як показує досвід, у роботі таких операторів трапляються й у разі переміщення потягом та літаком. Тут ймовірність приблизно однакова.
  • Автобусні тури, в переважній більшості випадків, передбачають оплачені сніданки у готелі. Обід і вечеря, як правило, чекає мандрівників у попутних кафе чи ресторанах. Для деяких такий режим виявляється неприйнятним (з різних причин).

Корисні поради

Якщо надається можливість, постарайтеся зайняти місце праворуч, відразу за місцем гіда. Це найкращий «спостережний пункт» в автобусі. Навпаки, сидіти в безпосередній близькості від задніх дверей не рекомендується - бувають протяги. Міні - кухня або туалет - теж не найкраще сусідство. Не найкращий варіант і задні сидіння, де автобус періодично потрушує.

Уважно ставтеся до вибору автобусної марки. Найкраще зарекомендували себе на території України "Мерседес", "Неоплан", "Бове". Всі зазначені марки автобусів оснащені всім необхідним для комфортної подорожі. В автобусі має бути кондиціонер, біотуалет, міні кухня та гідне обслуговування.

Особливу увагу приділіть одягу - всі дратівливі фактори повинні бути усунені заздалегідь. Взуття постарайтеся підібрати вільне, таке, що легко знімається, зручне і легке, без підборів, тканини одягу, по можливості, натуральні.

Дуже ретельно перевіряйте оформлення проїзних документів як на дорослих, так і на дітей. Не забудьте про страховку та деякий запас готівки.