Плівки для ламінування - види та особливості використання

Для захисту паперового документу від вологи, бруду, пилу, механічних пошкоджень, використовується плівка для ламінування. Це покриття збереже фарби, а контрастність може навіть посилитися і, наприклад, кольоровий лист після такого процесу виглядатиме ще привабливіше.

У багатьох організаціях ламінатор – необхідне обладнання, проте воно не працюватиме без спеціального витратного матеріалу. Плівка для ламінації – найвдаліший спосіб захисту будь-якої поліграфічної продукції від впливу зовнішніх факторів. А вигідно купити плівку для ламінувания ви зможете в інтернет-магазині All4Print. 

Процес ламінування може бути гарячим чи холодним. У першому випадку оброблювана поверхня разом із плівкою нагрівається до температури близько +70ºС. При холодному ламінуванні приклеювання плівки відбувається під високим тиском.

Товщина плівкового покриття коливається від 8 до 250 мкм, і від цього залежить, в якій сфері воно використовуватиметься. Для ламінування візиток, календарів, книжкових обкладинок, географічних карток застосовують найтонший плівковий матеріал. Якщо потрібно надовго зберегти важливі документи, рукописи тощо, вибирається плівка товщиною від 100 до 150 мкм. Саме товсте покриття йде для ламінації посвідчень водія, перепусток, бейджів.

Використання і переваги плівки для ламінування

За допомогою цього витратного матеріалу можна суттєво покращити зовнішній вигляд рекламної продукції, візиток, плакатів, календарів, пакувальних матеріалів, обкладинок для книг та брошур. Ламінування паперу може продовжити термін зберігання різних документів. Плівка для ламінування має такі позитивні якості:

  • Не виділяє жодних шкідливих чи неприємних запахів.
  • Має високий ступінь адгезії з різними поверхнями.
  • Не боїться вологи, температурних перепадів, механічних пошкоджень.

Види плівок для ламінування

Для вирішення різних завдань існують різні види плівок, що відрізняються не лише за своєю товщиною, а й за фактурою. Від співвідношення товщини клею та полімерного шару залежить жорсткість. Якщо у виробі полімерний шар товстіший за клейовий, то плівка буде жорсткою, а якщо навпаки – м'якою. Будь-який із видів покриття надає продукції більш ефектного вигляду. Окрім того, важливим показником є ​​фактура плівки.

Матова плівка для ламінування

Це покриття практично не дає відблисків, його використовують, якщо на зображення потраплятиме спрямоване світло. Матова плівка, що ламінує, дозволяє малювати на такій поверхні ручкою або олівцем, а сліди від цього можна видалити звичайною гумкою. На такій плівці менш помітні подряпини, проте вона приглушує колір, а картинка під нею втрачає контрастність. Найчастіше її використовують у рекламних виробах.

Глянсова плівка для ламінування

Така плівка, навпаки, посилює кольоровість будь-якого зображення, роблячи його відтінки яскравішими та насиченішими. Вироби, покриті глянсовою плівкою, мають гладку, приємну на дотик поверхню. Однак ця плівка ламінації дає відблиски, які заважають розглянути дрібні деталі і погіршують читабельність тексту. До того ж на такому покритті можуть виникати подряпини.

Текстурна плівка для ламінування

Існує кілька різновидів плівки, які відрізняються своєю текстурою: під шкіру або льон, у вигляді мурашок, піску чи морозного візерунка, з голографічним ефектом тощо. На текстурній поверхні подряпини майже не видно. Така плівка-заготівля для ламінування може застосовуватись у декоруванні поверхні будь-якого зображення. Текстурну плівку використовують для виготовлення стендових фотопанелей для різних виставок. Ця плівка для ламінування є найдорожчою.

Матеріал плівок для ламінування

При виготовленні плівки для ламінування як основа використовують три види матеріалів:

  • Поліпропілен. Плівка на його основі відрізняється більшою еластичністю та м'якістю. Її застосовують як для односторонньої, так двосторонньої ламінації.
  • Полівінілхлорид. Така плівка стійка до ультрафіолету, пластична і навіть після тривалого зберігання в рулоні може легко набути початкової форми. Нерідко її використовують для виготовлення зовнішньої реклами.
  • Поліестер. На його основі виготовляють багатошарові плівки.

У процесі виробництва будь-який із цих матеріалів з одного боку покривається спеціальним клеєм. Спочатку плівка для ламінування з клейовим шаром виглядає каламутною, проте після того, як її нанесуть на потрібну поверхню, клейовий склад розплавляється і практично приростає до неї. Так відбувається ламінування поліграфічної продукції та інших виробів.