5 кроків щодо вибору школи для першокласника

Вибір школи для майбутнього першокласника – справа, яка вимагає від батьків максимальної віддачі та вдумливого аналізу всіх можливих варіантів, оскільки на кону стоїть майбутнє їхньої дитини. Однак через незнання, на які деталі звернути увагу при виборі школи, батьки припускаються помилок.

У початковій школі закладаються основи освіти дитини, базова грамотність з основних предметів та ставлення до навчання. Якщо ви хочете, щоб у п'ятому класі дитина спиралася на тверді знання, навчалася самостійно та з цікавістю, не пошкодуйте часу вибрати найкращу початкову школу для дитини. А якою має бути ідеальна школа для вашої дитини, і про переваги онлайн-навчання дізнайтесь на сторінках інформагенства prichernomorie.com.ua. 

‍Вибирати школу для першокласника краще за рік до вступу, адже заяви до першого класу приймають з початку весни. Перш ніж читати форуми та ходити на дні відкритих дверей, сформулюйте критерії вибору школи з урахуванням інтересів та можливостей вашої родини.

Важливо, щоб шкільне середовище підтримувало та надихало дитину. У ворожій обстановці, де страшно помилитися і нема звідки чекати допомоги, дитина втратить інтерес до навчання. Немає однозначно доброзичливих або строгих шкіл, але є школи, уклад яких підходить або не підходить вашій дитині.

Особливості дитини

Захоплення, темперамент та характер дитини сформують стиль та стратегію її навчальної діяльності. Якщо дитина схильна споглядати, працювати неквапливо та вдумливо, цікавиться мистецтвом, то й школу для першокласника треба підбирати з розміреним устроєм життя. Рухливому амбітному учневі підійде змагальне середовище, де виховують переможців.

Спостерігайте за дитиною: наскільки легко вона концентрується в галасливій обстановці, чи комфортно їй у великому колективі і як вона реагує на зауваження педагогів. Якщо дитина відвідує сад, ви і самі чудово знаєте, як він ладнає з іншими хлопцями, бере участь у святкових уявленнях і переживає конфлікти.

Дитину, що часто хворіє, не варто віддавати в клас з 30 дітей. Подумайте про невелику приватну, сімейну або онлайн-школу. Немає сенсу йти до першого класу, щоб просидіти півроку на лікарняному: вчитися доведеться самостійно, та й у компанію однолітків навряд чи вдасться влитися.

Цінності сім'ї

Беручи до уваги особливості вашої дитини - посидючість або непосидючість, ранимість або "товстошкірість", прагнення до усамітнення або потяг до спілкування - сформулюйте, що найважливіше для вашої родини.

Якщо на першому місці здоров'я та душевна рівновага, шукайте школу для першого класу, де не задають і не вимагають зайвого, або розгляньте варіант онлайн-навчання. Наприклад, у гімназіях, які славляться вчителями та випускниками, діти беруть участь у проектах, олімпіадах та фестивалях КВК. Така школа займає верхні рядки рейтингів за рахунок зусиль педагогів, учнів та батьків. Визначте, чи потрібні вам грамоти та перемоги ціною часу та здоров'я дитини.

Якщо ваша дитина займається спортом або творчістю, наприклад, з трьох років вчиться фігурному катанню або грі на музичних інструментах, тренується кожен день і часто їде на змагання, то враховуйте, що не в кожній школі раді постійним перепусткам, та й програму доведеться навёрстувати самостійно. Відразу вирішіть, що для вас пріоритет — кар'єра дитини, знання чи добрі стосунки з учителями.

Можливості батьків

Оцініть час, терпіння та фінанси, які мають дорослі члени сім'ї, при виборі початкової школи для дитини. У сильному ліцеї хтось повинен допомагати першокласникам з домашніми завданнями щодня. Батькам-фрілансерам, мамі в декреті, бабусі чи дідусеві таке навантаження під силу, а от працююча мати-одиначка довго не протягне, якщо проводитиме вечори над прописами.

Чи готовий тато доставляти дитину до престижної школи на інший кінець міста? Якщо нема кому відвезти дитину вранці і зустріти днем ​​після уроків, доведеться підшукати варіант школи з продовженням ближче до будинку або зняти квартиру поряд зі школою.

Якщо бабуся і дідусь не можуть приїжджати до вас і забирати дитину зі школи, але готові прийняти онука в себе, розгляньте дистанційне навчання. З планшетом та доступом до інтернету дитина з першого класу навчатиметься онлайн у супроводі персонального наставника.

Доступні школи

Проранжуйте критерії вибору школи для дитини: що найважливіше, що другорядно, а чим взагалі можна знехтувати. Наприклад:

  • Близькість школи до будинку - дитина може сама дійти і повернутися додому.
  • Хороший педагог є сильним учителем, який нам сподобався.
  • Обсяг витрат.
  • Насичене соціальне життя – вибір гуртків, заходи та свята.
  • Контингент школи - діти з сімей, для яких навчання у пріоритеті.

Випишіть критерії та оцініть придатність шкіл. Виключіть установи поза кроковою доступністю, якщо ви не зможете возити дитину на заняття. Викресліть прості школи, якщо орієнтовані на високі академічні показники. Залишіть варіанти, де спортсменам та музикантам пропонують індивідуальний навчальний план та графік атестацій. Розгляньте варіант онлайн-школи – якісної освіти, яка завжди під рукою.

Підготовчі заняття

Обов'язково відвідайте всі вибрані школи у дні відкритих дверей або прийомний годинник адміністрації. Придивіться до ситуації — наскільки атмосфера закладу відповідає вашим уявленням про хорошу школу для дитини.

Складіть власний рейтинг шкіл і запишіть дитину на підготовку туди, де заняття ведуть майбутні вчителі першокласників. Не бійтеся, якщо за місяць вчитель чи школа вас розчарують. Ви нічим не ризикуєте, якщо підете в інше місце в середині року - заздалегідь промацайте ґрунт і виберіть оптимальний варіант школи для першокласника, що підходить для вашої родини.