Сфера діяльності та вимоги до архітекторів

Архітектор – це спеціаліст, який займається створенням проєктів будівель, а також піклується про естетику. Багато хто вважає, що інженер-будівельник і архітектор – одне й те саме, але насправді ці спеціальності мають низку відмінностей. Як зазначалося вище, архітектора більше турбує естетика та ергономічність будівлі. Його завдання зробити так, щоб було красиво. При цьому інженер-будівельник піклується про безпеку будівлі, її відповідність усім необхідним нормам пожежної безпеки. Крім того, він розробляє різні інженерні комунікації, чим не займається архітектор.

Напрямки діяльності архітекторів

Є кілька спеціалізацій архітекторів, залежно від конкретної сфери діяльності. Найбільше заробляють фахівці, які займаються проєктуванням будівель та споруд. Найкращі архітектурні бюро України створюють ескізи та 3D моделі, показуючи, як виглядатимуть будівлі та споруди. Далі, в роботу вступають інші фахівці, які займаються безпосередньо начинкою, та втіленням у життя всіх задуманих архітектором нововведень, планів та ідей.

Трохи менше заробляють архітектори, які займаються садовими роботами. Простіше кажучи, фахівець займається діяльністю, як у ландшафтного дизайнера, але в його завдання входить не лише планування та розподіл місця на садовій ділянці. Він має поєднувати стилістику житлових приміщень із ландшафтним дизайном. Також фахівець займається створенням проєктів та ескізів з облагородження, парків садових зон, прибережних районів. Фахівець не займається брудною роботою, адже його основне завдання — спроєктувати та показати підрядникам, як виглядатиме ділянка після реставрації, вказати вузьким фахівцям сферу їхньої діяльності, а також певний шмат роботи.

В якому випадку знадобляться послуги архітектора?

Це не робоча спеціальність, адже основне завдання архітектора — зробити об'єкт максимально красивим, ергономічним і таким, що ідеально вписується в навколишні будівлі, особливості району.

Особливості роботи архітекторів:

  • Він не дбає про комунікації та електропроводку, адже це завдання інженера-будівельника. Але фахівець має реалізовувати робочі проєкти, а не просто створювати гарні картинки, які неможливо втілити у життя.
  • У полі зору сучасного дизайнера – середовище в цілому. Це може бути інтер'єр житлового будинку або зовнішній простір. Тобто ландшафтний дизайн, міське середовище.
  • Порівнюючи роботу дизайнера з організації предметно-просторового середовища з діяльністю художника та архітектора, можна сказати, що архітектор «організує простір», підкреслюючи його архітектонікою.

До такого фахівця звертаються, якщо необхідно створити проєкт будинку за вимогами замовника з урахуванням усіх необхідних тонкощів. Проєкти створюються з урахуванням архітектурних норм і правил, які забезпечують стійкість і довговічність будівлі.