Захисні окуляри: поради щодо вибору та рекомендації з експлуатації

Багато робіт на промислових об'єктах пов'язані з ризиком ушкодження очей. Травми і запалення слизової оболонки вкрай болючі і загрожують втратою зору. Тому слід знати, як правильно вибрати захисні окуляри для роботи.

На сайті https://artex-group.com.ua/ru/zashchita-glaz/ компанії «АртексПромГруп» представлено широкий асортимент сучасних надійних моделей захисних окулярів для працівників різних сфер, а також інші якісні засоби індивідуального захисту по доступній вартості. 

Перш ніж вивчати характеристики захисних окулярів, необхідно врахувати виробничі фактори та будь-які пов'язані з ними ризики. Також важливо взяти до уваги індивідуальні особливості оператора.

Матеріал виготовлення

Сучасний ринок пропонує величезний асортимент таких виробів. Як вибрати окуляри для роботи, щоб очі були у безпеці? Подивіться, з чого виготовлені окуляри. Цей аксесуар може бути виконаний з таких матеріалів:

  • мінеральне скло;
  • загартоване скло;
  • полікарбонат;
  • силікон;
  • різні види пластмас.

Кожен матеріал має свої переваги та недоліки. Наприклад, скляний різновид має високу світлопропускну здатність. Але такі вироби дуже тендітні. Вони можуть зламатися від сильного удару та травмувати очі уламками. Підвищену міцність мають аналоги із загартованого скла.

Найбільшу стійкість до механічних дій демонструють пластикові лінзи. До того ж вони легші за скляні аналоги в 2-3 рази. Однак такий матеріал схильний до помутніння, деформації, впливу високих температур і агресивних хімічних речовин. Тому більшість споживачів віддають перевагу пилозахисним виробам із загартованого скла.

Захисні засоби із силікону дуже гнучкі. Вони характеризуються чудовою удароміцністю. Але силіконові моделі швидко втрачають прозорість та можуть деформуватися при нагріванні.

Оптика з полікарбонату легка, термостійка, передає зображення без спотворень та блокує УФ-промені. Такі вироби здатні витримувати удари великої сили. Але на шибках швидко з'являються подряпини.

Спеціалізація захисних окулярів

Вибирати вироби необхідно залежно від їхнього призначення. У кожному виді робіт найбільше цінуються певні властивості захисних окулярів.

Якщо ви ставите питання, які будівельні окуляри вибрати, зверніть увагу на закриті моделі з антизапотіваючим покриттям і підвищеною прозорістю. Вони повинні добре поєднуватися з іншими елементами амуніції – робочими шоломами та протишумними навушниками. Для роботи з агресивними хімічними рідинами (фарбами, лаками, ґрунтовками) шукайте стійкі до таких речовин лінзи та герметичну оправу.

Вироби з подвійним протиударним склом і боковою вентиляцією будуть кращим варіантом для токарних робіт.

Особливості конструкції

Вироби можуть мати відкриту чи закриту конструкцію. У першому випадку вони оснащуються дужками, у другому – головними стрічками.

Моделі з відкритим корпусом запобігають попаданню в очі механічних частинок, нівелюють шкідливий вплив сліпучих та УФ-променів. Відкриті моделі забезпечують хорошу оглядовість. Вони пропускають повітря, але разом із ним інші дрібні частинки. Тому при електрообробці металів слід використовувати закритий різновид.

Закриті окуляри завдяки щільному приляганню до обличчя надійно захищають від пилу, аерозолів. Вироби такого типу можуть мати пряму та непряму вентиляцію. В останньому випадку повітря проникає всередину через лабіринти, які є бар'єром для сторонніх дрібних частинок.

Вузькі дужки створюють оптимальну відстань між лінзою та оком. Більш повний захист від іскор у бічних зонах забезпечать моделі із широкими завушниками.

Оправа має бути м'якою всередині і підходити до обличчя. В іншому випадку вона залишатиме рельєфні сліди в зоні чола та перенісся, стискатиме шкіру в області скронь.