Чому мені постійно жарко? 10 причин за якими ви відчуваєте спеку, навіть коли прохолодно

Літо, сонце, спека - нічого не звичного, правда ж? Постійне відчуття жару влітку - це те, з чим стикається майже кожен. Але ви колись замислювались, чому буває жарко, навіть коли на вулиці далеко не спека?

Отож, якщо ви та людина, яка безліч разів опинялася в ситуації, коли вам дуже спекотно, а іншим - зовсім ні, то ця стаття для вас. Сімейний лікар клініки “БС МЕДІКАЛ” та медичного онлайн-хабу Doc.ua, Солодовников Ігор В'ячеславович, розповідає про основні причини того, чому ж насправді постійно жарко.

  • Спекотна погода. 

Звісно ж, перша та основна причина відчуття жару - це погода. Влітку навряд чи у когось виникне питання, чому мені постійно жарко. Річ у тім, що зважаючи на наш клімат, тіло просто не звикло до спеки, тому з приходом літа завжди жарко. Ваше тіло намагається підтримувати температуру 33,6 незалежно від погоди. Коли жарко і волого, воно переміщує кров до поверхні шкіри та охолоджує її потом. Але не відразу. Чим більше часу ви проводите на вулиці, тим легше вашому організму звикнути до спеки. Здоровій людині потрібно близько 2 тижнів, щоб «акліматизуватись» до нової температури — довше, якщо ви старші чи маєте якісь захворювання. Як тільки це станеться, ви відчуєте прохолоду, а ваше тіло буде краще залишатися прохолодним і зволоженим, навіть під час важкої роботи. 

  • Надмірне вживання алкоголю та зневоднення.

Багато хто знає, що деякі види алкоголю можуть зігріти вас, і це пов'язано не з тим, що температура вашого тіла підвищується, а з впливом цих напоїв на систему кровообігу. Алкоголь може впливати на ваші кровоносні судини, розширюючи їх, викликаючи приплив крові до зовнішніх шарів шкіри (особливо обличчя), що призводить до відчуття спеки. Крім того, алкоголь призводить до зневоднення організму, у зв’язку з чим, у вас може посилюватися відчуття жару або сухості. Зневоднення, або недостатнє вживання води, впливає на здатність вашого організму до потовиділення, а тому й до охолодження тіла. 

  • Надто багато кофеїну.

Усі ми знаємо, що занадто багато алкоголю шкідливе для нашого організму, але як щодо занадто багато кави?! Хочете вірте, хочете ні, але кофеїн може викликати не лише тремтіння протягом усього ранку. Окрім цього, він може звужувати кровотік, одночасно впливаючи на частоту серцевих скорочень, що провокує надмірне виділення тепла в організмі. Скорочення споживання кофеїну може бути одним із найпростіших способів усунути причину, через яку ви весь час почуваєтеся таким гарячим та спітнілим.

  • Вибір страв. 

“Ми − те, що ми їмо” - фраза, яка влучно описує одну з причин постійного жару, особливо, якщо ви фанат гострої їжі. У медичній спільноті загальновідомо, що спеції в добре приправленій їжі можуть впливати на кровотік, відкриваючи ваші кровоносні судини, та викликати почервоніння вашого обличчя після особливо гострої їжі. Якщо ви помітили, що конкретна спеція або інгредієнт викликає у вас постійне відчуття жару, перегляньте те, що ви їсте та повідомте про це своєму лікарю. Вибір харчування в цілому може відбиватися на вашому самопочутті. Існує ціла група продуктів, для перетравлення яких, організму потрібно набагато більше енергії, через що, під час розщеплення поживних речовин, ви можете відчувати почуття жару.

  • Тривалий стрес чи напади тривоги

Люди рідко замислюються над тим, наскільки поганий емоційний стан може вплинути на ваше тіло. Майже будь-хто, хто нервується або турбується про щось, може сказати, що пітливість – це нормально – і це так! Але деякі форми тривалої тривоги можуть регулярно викликати хвилі нервової енергії та жару. Наприклад, така реакція вашого тіла, як «бий або біжи» викликає швидкий приплив крові та підвищення температури тіла. Зіткнення з натовпом або необхідність зробити публічну презентацію, наприклад, можуть тримати вас у напрузі більше кількох годин поспіль. Є способи впоратися з цим раптовим жаром, але якщо відчуття пітливості супроводжується іншими симптомами, такими як біль у грудях або проблеми зі шлунково-кишковим трактом, обов'язково поговоріть про своє занепокоєння з кваліфікованим терапевтом. Можливо, ви маєте справу з емоційним дистресом, що веде до перегріву.

  • Діабет (1 або 2 тип)

У цьому випадку ваше тіло може бути не в змозі правильно регулювати інсулін, змушуючи вас часто потіти та мати надмірні реакції на постійну літню спеку або будь-які джерела тепла. Крім того, швидкі коливання рівня цукру в крові також можуть викликати ту ж реакцію «бий або біжи» у вашій нервовій системі, змушуючи вас почуватися дуже жарко.

  • Гіпертиреоз (надактивна функція щитоподібної залози)

Щитоподібна залоза - це залоза, розташована на шиї, яка значною мірою контролює обмін речовин в організмі, регулюючи рівень гормонів. Коли ваша щитоподібна залоза перевантажена, вона виробляє занадто багато цих гормонів, через що ви можете почуватися перегрітим протягом дня. Почуття жару в поєднанні з незрозумілими коливаннями ваги, або відчуття постійної втоми може бути показником того, що ваша щитоподібна залоза гіперактивна, і цю проблему необхідно усунути, звернувшись до лікаря.

  • Менопауза

Основним симптомом менопаузи, стану, коли у жінки припиняються менструації назавжди (зазвичай, у віці близько 50 років), є припливи. Це раптове короткочасне підвищення температури тіла. Менопауза може викликати сильне потовиділення, запаморочення та прискорене серцебиття. Симптоми зазвичай з'являються перед останньою менструацією і можуть тривати кілька років. Якщо вони важкі, ваш лікар може запропонувати вам впоратися з ними за допомогою замісної гормональної терапії, ліків та зміни способу життя.

  • Гіпергідроз (надмірна пітливість)

Якщо ви не можете позбутися пітливості, навіть перебуваючи в прохолодному місці, або ви маєте настільки рясне потовиділення, що воно заважає вашому повсякденному життю, є дуже велика ймовірність, що ви маєте справу з гіперактивними потовими залозами. На гіпергідроз страждають понад 14 мільйонів людей у ​​всьому світі, але багато людей залишаються недіагностованими, тому що це проблема, яка часто збігається з іншими основними симптомами, на яких лікарі можуть зосередитися насамперед. Він може бути викликаний основним захворюванням, таким як діабет або проблеми із щитоподібною залозою та іншими аспектами, які ми уже виділили у цьому списку. Але найчастіше ваше тіло здатне надто сильно потіти, навіть якщо ви абсолютно здорові.

  • Побічний ефект ліків

Деякі ліки справді відповідальні за коливання температури тіла. Є певні види, які можуть спричинити проблеми з усуненням жару. Якщо ви приймаєте ліки проти артеріального тиску, наприклад блокатори або діуретики, вони можуть спричинити відчуття тепла, особливо в літню спеку. Пітливість та припливи є частими потенційними побічними ефектами багатьох ліків. Крім того, вони можуть викликати алергійні реакції, які помилково сприймають за припливи. Якщо ви приймаєте таблетку, а після неї вам стає дуже жарко і ви червонієте, перше, що мають перевірити лікарі, - це наявність у вас алергії на ці конкретні ліки. Не всі алергії призводять до типової висипки або анафілактичної реакції, тому пітливість і підвищена температура тіла, безумовно, можуть бути індикаторами алергії.

Отже, якщо ви, або хтось із ваших рідних страждає від постійного почуття спеки, навіть, коли насправді прохолодно. Впізнаєте себе в одному або декількох пунктах, перерахованих вище, обов’язково зверніться за консультацією до лікаря. Підібрати відповідного фахівця можна з допомогою сервісу Doc.ua.