Як продовжити термін експлуатації дверного замка

Замки гарантують, що наш будинок буде захищений від вторгнення зловмисників, а майно залишиться недоторканим. Саме тому важливо вибирати якісні, перевірені часом, запірні механізми від відомих компаній із сертифікатом якості та тривалою гарантією.

Довговічність дверного замку залежить не тільки від виробника та моделі, а й від того, в яких умовах використовується механізм, як його доглядають.

Найчастіше дверні замки ламаються не стільки через низьку якість, скільки через неправильну експлуатацію, несвоєчасне технічне обслуговування. Знаючи елементарні правила, можна продовжити термін служби, збільшити надійність замку, заощадити придбання нового запірного пристрою.

Стандартний якісний замок, а такий можна купити в інтернет-магазині stroyman.com.ua, розрахований на 10-15 тисяч циклів відкривання, закривання. Це дорівнює приблизно 5-7 років бездоганної служби.

Корисні поради від виробників запірних пристроїв

  • "Скупий платить двічі". Не варто економити на речах, від яких залежить життя та безпека всієї родини. Краще купити і встановити на двері один якісний, надійний замок від відомого, перевіреного часом, виробника, ніж два неякісні, дешеві механізми.
  • Важливо, щоб якісним був не лише сам замок, а й дверний блок. Тому що при найменшому перекосі робота запірного пристрою порушиться. А це неодмінно призведе до поломки та зносу.
  • Акуратне транспортування, дбайливий монтаж. Часто нові двері йдуть у комплекті із дверними ручками. В цьому випадку в жодному разі при транспортуванні та доставці на поверх не можна переносити дверні полотна, ухопившись за фурнітуру. Це спричинить деформацію, скоротить термін служби.
  • Якщо замок купується окремо і потрібна його установка, краще довірити це професіоналу.
  • Не можна ударяти по запірному пристрої.
  • Замок повинен бути щільно закріплений на дверному полотні, без жодних коливань, не заїдати під час роботи.
  • Перевіряти замок перед тим, як його закрити. Це важливо робити. Більшість засувів ламається і деформується від спроб закрити двері з висунутим ригелем.
  • Правильно відчиняйте замок. Перед тим, як відкрити замок, ключ вставляють до упору, але без зайвого тиску на механізм. Розблокування замка має відбуватися легко, без заїдань. Не можна тягнути за ключ, вставлений у замкову щілину, намагаючись відчинити двері.
  • Своєчасне технічне обслуговування замку. Важливо пам'ятати, що замок дверей - досить складний конструктивний пристрій, що потребує обслуговування. Механізм необхідно періодично очищати від пилу, бруду, змащувати спеціальним маслом.
  • Багато залежить від самих дверей. Виробники не рекомендують встановлювати дорогі замки з багаторівневим захистом на слабкі, зношені двері. І тут витрати на купівлю дорогого механізму не виправдаються. Злодій, бажаючи проникнути всередину приміщення, не чіпатиме замок, а просто виламає хисткі двері.
  • Для додаткового захисту фахівці рекомендують встановлювати на вхідні двері системи сигналізації відеоспостереження.