Правовий статус електровелосипеда в Україні

Електробайк став справжнім проривом у світі велотехніки. Багато українців купують велосипеди з електромотором, особливо в умовах війни. Вони допомагають швидко подолати великі маршрути при мінімальних зусиллях і без витрат на паливо. Однак правовий статус такого транспорту поки що не визначений. Розглянемо, як зареєструвати електровелосипед і чи потрібні права на нього?

Що кажуть ПДР?

Електровелосипеди все частіше купують жителі великих міст, проте він підійде для різних цілей. Мало хто розуміє правові моменти його реєстрації. Після покупки байка часто виникають питання: потрібні права і чи можуть бути проблеми із законом при їх відсутності? В правилах дорожнього руху відсутнє чітке визначення такого транспорту, як електровелосипед, але є три інші поняття, які потрібно враховувати:

  • Транспортний засіб призначений для перевезення людей або (і) вантажу, а також спеціального обладнання чи механізмів, що встановлені на ньому.
  • Мопед – транспортний засіб з двома колесами і об'ємом двигуна до 50 куб. см або електромотор потужністю до 4 кВт. Якщо залізний кінь володіє такими характеристиками, його класифікують як мопед.
  • Велосипед – це транспортний засіб, який рухається з прикладанням мускульної сили людини. Іншими словами, якщо крутити педалі і не користуватися мотором, тоді це просто велосипед.

Отже, електровелосипед – транспортний засіб, тому до нього мають застосовуватися всі правила дорожнього руху. Якщо є педалі і використовується мускульна сила, то це велосипед. Якщо їхати на моторі потужністю до 4 кВт, то це вже мопед.

В розділі 2 ПДР перераховані всі права та обов'язки водіїв транспортних механічних засобів. До них відноситься транспорт з потужністю двигуна більше 3 кВт, наприклад автомобіль. Для його власників обов'язково потрібно отримати права, техпаспорт і страховку. Власникам байка з мотором потужністю нижче 3 кВт немає необхідності реєструвати транспорт і отримувати права. Для більш потужних моделей документи потрібні. Отримати права можна у відділенні Державтоінспекції за місцем проживання після навчання в автошколі. Категорія прав «М» доступна водіям з 16 років.

Які штрафи передбачені?

У країнах з розвиненим велорухом велосипеди з електромотором вимагають реєстрації, на них можна їздити лише по автомобільних дорогах. Наше законодавство поки ніяк не обмежує такий транспорт, тому купуючи його, ви залишаєтесь велосипедистом зі всіма заборонами і привілеями для нього. В Європі також існують обмеження. Велосипед з потужністю мотора до 250 Вт і швидкістю до 25 км за годину не вимагає реєстрації. У Франції за переобладнання або апгрейд байка передбачений штраф до 30 тисяч євро, якщо швидкість була збільшена до рівня понад 25 км на годину. В Україні таких величезних штрафів немає.

На ринку велосипедів багато моделей з мотором 500, 750 і 1000 Вт. На виїзну частину без документа пересуватись на них заборонено. Якщо відсутні права або підвищена швидкість, загрожує покарання. З 2021 року штрафи за порушення ПДР велосипедистами збільшено з 51 до 340 грн.

Як їздити на електровелосипеді?

Окремих правил для власників велосипедів з електромотором немає. Але це не означає, що можна їхати як хочеться. Важливо дотримуватись загальних ПДР:

  • Транспорт має бути справним. Необхідно перевірити стан камер і рівень тиску в них, переключення передач, рівень зарядки акумулятора і роботу гальм.
  • При маневрах і поворотах необхідно користуватися світловими приладами або попереджати учасників руху рукою.
  • Навіть на невеликій швидкості не дозволяється перетинати дорогу через перехід пішохідний.
  • Пішоходів потрібно пропускати і не створювати на дорозі перешкоди.

Під час розгону важливо правильно гальмувати. Не можна різко блокувати колеса, це може спровокувати ковзання, занос і навіть травмування. Використовувати мотор зовсім не обов'язково. Якщо ви хочете потренуватися або повністю розрядили батарею, педалі завжди залишаються з вами.

Щоб не піддавати себе та інших учасників дорожнього руху небезпеці обов’язково вивчіть ПДР і будьте обережні!