Особливості експертизи інженерних досліджень

Об'єктивна експертиза результатів інженерних досліджень – це найважливіший етап у процесі підготовки проектної документації.

Від правильності дослідження ґрунту та сейсмічних особливостей будівельного майданчика залежить міцність та експлуатаційна надійність майбутньої споруди. Якщо експерт провів перевірку результатів якісно, ​​об'єкт, що зводиться, буде надійним і довговічним.

А замовити послугу государственная экспертиза инженерных изысканий ви зможете в компанії «ПромМаш Тест» 

Хто може здійснювати експертизу?

Сьогодні експертну оцінку проведених інженерних досліджень можуть давати не лише уповноважені державні органи, а й акредитовані в установленому порядку компанії. Поява на ринку експертних послуг незалежних організацій суттєво розширила можливості забудовників на етапі вибору підрядника. Забудовники можуть вибрати для співробітництва ту організацію, яка пропонує оптимальні умови за ціною та терміном.

Вимоги та винятки

Згідно з чинним законодавством, проведення обов'язкової державної експертизи результатів інженерних вишукувань не потрібне при зведенні таких об'єктів:

  • Окремі індивідуальні житлові будівлі з висотою не більше трьох поверхів;
  • Блокові житлові споруди з висотою трохи більше трьох поверхів, мають окремий вхід за кожен блок;
  • Багатоквартирні будинки заввишки до трьох поверхів, які зводяться з блок-секцій;
  • Відокремлені нежитлові споруди висотою до двох поверхів та площею не більше 1500 квадратних метрів (у цю категорію не потрапляють технічно складні, небезпечні та унікальні будівельні об'єкти);
  • Відокремлені будівлі промислового призначення висотою не більше двох поверхів та площею до 1500 квадратних метрів, які не потребують організації санітарно-захисних зон.

Важливо пам'ятати, що проведення незалежної експертної оцінки результатів досліджень під час будівництва даних об'єктів значно спрощує складання проектної документації. У разі виявлення неточностей і помилок можна швидко внести корективи. У деяких випадках може виникнути необхідність проходження обов'язкової державної експертизи, тож забудовник зможе заощадити час, сили та кошти.

Суть експертизи досліджень

У процесі проведення експертизи ретельної перевірки піддається відповідність прийнятих рішень та вимог технічних регламентів, правил промислової та протипожежної безпеки, діючих санітарно-екологічних норм. Результати експертизи дозволяють встановити, наскільки точні результати проведених досліджень і якою мірою вони відповідають нормам будівництва та експлуатації майбутнього об'єкта.

Будь-які заходи інженерно-технічного характеру мають на увазі укладання цивільно-правового договору між замовником пошуків та виконавцем. До документа додається суворе технічне завдання та програма запланованих робіт. При складанні експертного висновку фахівці ретельно аналізують відповідність документації та реально проведених заходів.

Результати експертизи та форма їх оформлення

Отримані результати та матеріали мають форму суворого звіту, що складається з графічної та текстової частин. Отримана документація використовується на формування державного фонду матеріалів інженерних вишукувань у сфері містобудування.

Проведений аналіз допоможе виробити рекомендації та зробити об'єктивні висновки про те, наскільки умови обраної земельної ділянки відповідають призначенню та особливостям конструкції майбутньої споруди. Якісно виконана експертиза – це запорука комфорту як на етапі будівництва, так і в процесі експлуатації будівлі.