ТОП 10 помилок при експлуатації та догляді за пластиковими вікнами

Тривалий термін експлуатації без відчутного зниження якості конструкції пластикового вікна залежить від кількох факторів, кожен із яких дуже важливий.

Запорука довголіття – це не тільки якісні елементи конструкції, складання та монтаж відповідно до норм, але й подальша грамотна експлуатація та правильний догляд.

На жаль, багато замовників знають дуже мало про експлуатацію та догляд за вікнами, тому не рідко припускаються фатальних помилок. У сьогоднішній статті ми розглянемо найпопулярніші з них, а на сайті компанії "Балкони та Вікна" ви зможете замовити якісні металопластикові вікна REHAU.

Відсутність регулярного догляду 

Старі дерев'яні вікна вимагали утеплення на зиму, періодичного фарбування – це було очевидним для власника. А ось пластикові вікна і так теплі, та не втрачають зовнішній вигляд - саме це і створює помилкову думку, що ці вікна не вимагають догляду, весь догляд зводиться до протирання скла та рами. Пластикові вікна вимагають простого, але регулярного догляду всіх елементів конструкції.

Використання неправильних миючих засобів

Для миття пластикового профілю і склопакета неприпустимо використання абразивних миючих засобів, так як вони можуть пошкодити поверхню профілю, викликаючи пожовтіння білого профілю або плями на кольоровому профілі. З цієї причини не можна використовувати жорсткі чи металеві губки. Скло при використанні неправильних засобів догляду також втрачає свій зовнішній вигляд і світлопроникну здатність.

Також слід уникати засобів, до складу яких входять кислоти чи їдкі луги.

Для миття вікон необхідно використовувати спеціально розроблені засоби догляду для скла та пвх-поверхень, або просту мильну воду. Використовуйте ганчірочки з м'якої тканини, а для склопакета – з мікрофібри.

Ігнорування віконної фурнітури

Віконна фурнітура є важливою частиною конструкції, що визначає зручність використання вікна. Не варто забувати, що фурнітура, як і будь-які інші механізми, вимагає регулярного догляду. Мінімум один раз на рік необхідно очищати фурнітуру (спочатку пилососом, а потім вологою ганчіркою) та обробляти за допомогою спеціальних засобів для віконної фурнітури або олією, WD-40.

Брудні та не оброблені ущільнювачі

Гумові ущільнювачі забезпечують абсолютну герметичність вікна, тому необхідно приділяти їм увагу, щоб вони не втратили властивості. Для цього раз на рік необхідно очищати їх від бруду, використовуючи ганчірку та мильну воду. Після миття дайте ущільнювачам просохнути і обробіть їх гліцерином або силіконовим аерозольним мастилом.

Неприпустимо для обробки ущільнювача використання машинної олії, вазеліну, WD-40, вершкового або соняшникової олії, дитячих косметичних олій та кремів.

Дренажні отвори, які не чистяться

Дренажні отвори потрібні для відведення води, яка може потрапити всередину конструкції. Ці отвори можуть засмічуватись, а про їх очищення дуже часто забувають. Необхідно хоча б раз на рік оглядати їх на наявність забруднень і при необхідності очищати.

Відсутність навантаження на підвіконня у першу добу після його монтажу

Встановлення підвіконня на пластикове вікно не є складною процедурою, але дуже важливо, щоб після монтажу підвіконня було достатньо навантажене. Це необхідно, щоб підвіконня зайняло правильне положення, паралельне підлозі, і не задиралося одним краєм вгору.

На один метр підвіконня повинно бути близько 8 кг ваги, для цієї мети можна використовувати магазинні бутлі з водою або в крайньому випадку трилітрові банки з водою. Навантажити підвіконня необхідно відразу після встановлення, простоювання навіть кілька годин може призвести до непоправних наслідків.

Поворот ручки при закритій стулці

Віконна ручка – одне з найуразливіших місць вікна. Її довговічність залежить від розумного використання. Не можна докладати сильних зусиль, ручка повинна повертатися легко та плавно. Поворот ручки виконують лише при добре притиснутій стулці.

Відсутність провітрювання

Пластикові вікна є абсолютно герметичними, тому при закритих стулках повітрообмін не відбувається, надмірна вологість і вуглекислий газ, що видихається, накопичуються в приміщенні. Це негативно впливає на здоров'я людини, а також зі 100%-ймовірністю призводить до випадання конденсату, згодом до утворення грибка на поверхні укосів або стін.

Сторонні предмети між стулкою та рамою

Категорично забороняється вставляти будь-які предмети в зазор між стулкою та рамою. Якщо вам необхідно зафіксувати певний кут відкривання стулки, використовуйте спеціальну гребінку для відкидання стулки або обмежувач відкривання стулки з тросиком.

Додаткове навантаження на віконну стулку

Віконна стулка сама по собі має достатню вагу, тому додаткове навантаження на неї призведе до провисання стулки та псування віконної фурнітури. Категорично не можна вішати на стул предмети побуту чи квіти.