7 ознак, що у вас розвивається пивний алкоголізм

Лікарі вважають, що є явні ознаки, які говорять про те, що вам пора вже задуматися — а чи не час зав'язувати з улюбленим пінним напоєм, якщо ви п'єте пиво занадто часто.

Надмірне вживання алкоголю може зашкодити вашому здоров'ю. Це не риторична заява МОЗ, а висновок лікарів, науковців та дослідників із різних країн світу. Але якщо ви на це попередження відмахуєтеся фразою: "Пиво - це не алкоголь!" і «Губить людей не пиво…», то ви обманюєте себе і дуже помиляєтеся!

Можливо, ситуація досить критична, і вам прямо зараз необхідна оперативна кваліфікована допомога. Медичний центр сучасної наркології та психіатрії у Дніпрі https://tfc.clinic/ru допоможе позбавитися алкогольної та наркотичної залежностей з усіма супутніми послугами.    

Як і всі алкогольні напої, пиво може бути шкідливим для вашого здоров'я, особливо якщо ви вип'єте його занадто багато. А втратити рахунок тому, скільки пляшок уже випито дуже просто. Якщо ви перебрали з кількістю пива за один вечір, наслідками можуть бути похмілля, проблеми із травленням та сном, головний біль.

Постійне вживання пива у великих кількостях збільшує ризик ожиріння, гіпертонії, розвитку захворювань серця, депресії, деяких видів раку і, звичайно, виникнення проблем у відносинах з близькими.

Ось загальні ознаки та симптоми, що вказують на те, що вам слід припинити пити цей напій якнайшвидше.

У вас скаче тиск

Якщо ви регулярно п'єте пиво і у вас підвищений тиск, то його нормалізувати може скорочення або повна відмова від пінного напою. 

Вживання дуже великої кількості алкоголю може призвести до високого кров'яного тиску, а також до більш складних проблем зі здоров'ям серця, включаючи інфаркт та інсульт. За даними ВООЗ, 7 із кожних 100 смертей у світі через гіпертонію пов'язані із вживанням алкоголю.

У вас виникли проблеми зі сном

Хоча алкоголь і допомагає легко і швидко заснути — переважно завдяки своїм седативним властивостям, але насправді він сильно погіршує якість сну, попереджають лікарі.

Плюс після пива постійно хочеться в туалет, що теж не сприяє хорошому відпочинку вночі. Найкраща порада для тих, хто хоче добре виспатися, — не пити пиво перед сном.

Ви «відчуваєте» печінку

Алкоголь дуже сильно б'є по печінці. Як це перевірити? Можна здати аналіз на основні "печінкові" маркери - АСТ та АЛТ. Ці печінкові ферменти одними з перших реагують на збої у роботі органа. Якщо показники будуть підвищені, це цілком може бути симптомом надмірного вживання пива.

Треба пам'ятати, що підвищення АЛТ та АСТ також може бути спричинене прийомом ліків, інфекціями та іншими проблемами зі здоров'ям.

Також пам'ятайте, що печінка відповідальна за розщеплення холестерину, тому підвищення його рівнів також може бути «зав'язане» на надмірному захопленні алкоголем.

Ви стали надто нервовим

Оцініть, як багато ви п'єте пива, якщо помічаєте, що багато нервуєте, дратівливі та часто у поганому настрої. Справа в тому, що пиво здатне підвищувати рівень кортизолу, що призводить до посилення занепокоєння та тривожності.

Кортизол - це гормон, який утворюється в корі надниркових залоз. Він захищає організм від стресу, регулює рівень артеріального тиску, бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів, а також сприяє кращій адаптації організму до умов навколишнього середовища.

Ви стали частіше хворіти

Звичка пити пиво здатна послабити імунітет та підвищує шанси захворіти. За даними ВООЗ, зловживання алкоголем навіть може призвести до підвищеного ризику зараження ВІЛ.

Так що, якщо ви помічаєте, що частенько «хапаєте» застуду, у вас тече з носа і ви постійно кашляєте, настав час задуматися — чи не зав'язувати з пивом.

У вас часто болить живіт

Пиво може порушувати роботу шлунково-кишкового тракту. До складу напою входить вуглекислий газ (двоокис вуглецю). Саме він робить улюблений багатьма напій пінним. Але саме вуглекислота сприяє здуттю живота - накопиченню надлишкової кількості газів у травному тракті. Зазвичай здуття супроводжують інші симптоми — запори, проноси, біль у животі.

Отже, якщо ви помічаєте такий збій в організмі, варто скоротити кількість пива або перестати його пити.

Ви помічаєте, що відчутно набираєте вагу

У пиві – 30-65 ккал на 100 мл. Це начебто дуже мало. Але проблема в тому, що любителі пива навряд чи зупиняються на одному пивному келиху (і навіть у ньому вже 150 ккал і більше). А ще люблять закушувати солоними снеками.

Але вже дві пляшки чи келихи пива по 0,5 л за калоріями рівноцінні одній маленькій шоколадці чи невеликій пачці чіпсів.

Є також докази, що після вживання алкоголю наш організм спалює жир набагато повільніше, тому є сенс кинути пити пиво, якщо ви розумієте, що вам час худнути.