Гострий бронхіт — як зрозуміти, що захворів?

Гострий бронхіт — це інфекційне захворювання, яке вражає бронхи. З'являється воно зазвичай раптово і може тривати впродовж 3-10 днів. Симптоми гострого бронхіту можна легко сплутати з ознаками застуди або ГРВІ. Попри те, що основна стадія захворювання проходить у середньому за 7 днів, кашель і відхаркування мокротиння можуть мучити людини впродовж декількох тижнів.

Причини виникнення гострого бронхіту

Гостра стадія захворювання зазвичай з'являється на тлі вірусної інфекції, яка вражає дихальні шляхи. Захворювання може бути спричинене й бактеріальною інфекцією, проте це рідкість – тільки в 1 з 10 хворих бронхіт спричинений бактеріями. Гострий бронхіт можуть спровокувати також такі фактори, як брудне повітря, пил, пари, тютюновий дим і подібні подразники.

Як гострий бронхіт впливає на організм?

Спочатку інфекція потрапляє в ніс або горло, після чого опускається в бронхи. Тіло починає боротися з нею, через що утворюється набряк бронхів. У деяких випадках бронхіт супроводжується сухим кашлем, але зазвичай він мокрий і характеризується відхаркуванням мокротиння. Через запалення бронхів зменшується повітряний потік. Це може стати причиною хрипів, болю і тяжкості в грудному відділі, а також призводить до утрудненого дихання. У кінцевому підсумку тіло справляється з інфекцією та набряк спадає.

Симптоми гострого бронхіту

Найбільш частими симптомами захворювання є:

  • Мокрота жовтого або зеленуватого відтінку. Мокрота може відхаркуватися й після того, як організм впорався з інфекцією, бо йому потрібен час, щоб очистити від слизу бронхи;
  • Тривалий кашель, який спричиняє біль у ребрах;
  • Свист і хрипи на вдиху та видиху;
  • Нежить і закладеність носа;
  • Загальна слабкість, швидка втомлюваність.

Профілактика захворювання

Щоб знизити ймовірність захворіти гострим бронхітом, слід виконувати ряд дій:

  • Мити руки під час приходу додому, використовувати антисептики;
  • Проходити щорічно вакцинацію від грипу;
  • Після 60 років узгодити з лікарем необхідність вакцинації від пневмонії;
  • Позбутися від шкідливих звичок, куріння;
  • Одягати захисну маску при роботі з розчинниками, фарбами, ацетоном тощо.

Коли потрібно звертатися до лікаря?

За перших ознак на гострий бронхіт, коли симптоми тримаються кілька днів і тільки погіршуються, потрібно терміново звернутися до лікаря. Набряк бронхів призводить до утрудненого дихання, що може привести навіть до летального результату в найскладніших випадках. Категорично не можна ігнорувати біль у грудях і велику кількість мокротиння.