Плюси та мінуси опалення дровами

Як це не дивно, але опалення житлових будинків твердим паливом знову стає актуальним. Після кількох десятків років «забуття», коли в якості палива переважно використовували газ та електрику, дрова та кам'яне вугілля поступово повертають втрачені позиції.
обрізки дуба

І це зумовлено в нашій країні, не лише тим, що ще не в усіх районах проведено газопроводи, а й високими цінами на «блакитне золото». А опалювати будинок за допомогою електричних обігрівачів не завжди доцільно. 

Якщо у вас власний заміський будинок, то достатньо встановити дров'яну піч або котел. До речі, вигідно купити обрізки дуба ви зможете на сайті drova-kiev.in.ua. Ефективність таких дров значна, а незначна ціна приємно здивує!  

Принцип роботи дров'яного котла

Конструкція дров'яного котла не дуже відрізняється від конструкції традиційної дров'яної печі. У топку закладається паливо, яке при згорянні виділяє тепло, нагріваються стінки котла та прогрівають приміщення. До котла підведено систему водяного опалення. Котел нагріває теплоносій, який циркулює по трубах та радіаторах.

Як і в печі, утворюється зола, тому під топкою розташовується зольник, щоб залишки дров, що згоріли, не залишалися в топковій камері. Дим і шкідливі домішки випаровуються через димар, який нагрівається і віддає додаткове тепло.

Одним з недоліків використання дров як паливо, є те, що при згорянні вони виділяють велику кількість золи та гару. Гар осідає на стінках топки та димаря. Це призводить до зниження коефіцієнта корисної дії дров'яного казана. Топкову камеру та димар потрібно часто чистити. 

Плюси і мінуси дров'яного опалення у порівнянні з вугіллям

Дрова з давніх-давен служили відмінним паливом для людей. Можливо, тому навіть сьогодні деякі дачники не можуть відмовитися від них. Звичайно, дрова в порівнянні з іншими видами твердого палива коштують набагато дешевше, однак і клопоту з ними чимало.

Які ж переваги мають дрова?

  • Дров'яні печі та котли не потребують підключення до електромережі (за винятком живлення насосів, та за наявності автоматики). Такому обладнанню не страшні перепади напруги чи повне відключення електрики. 
  • Найбільш екологічно чистим видом палива вважають дрова, при згорянні вони не завдають шкоди навколишньому середовищу. При цьому дрова горять із приємним запахом, який створює додатковий затишок у будинку. 
  • Дрова вважають найдешевшим видом палива. Звичайно, якщо ваш заміський будинок знаходиться у лісовій місцевості. І влада дає вам дозвіл на вирубування сухих дерев, вартість такого палива буде максимально низькою. Але, якщо вам доводиться закуповувати дрова, будьте готові до того, що вам на весь опалювальний сезон знадобиться багато колод та полін. 
  • Дров'яний котел коштує відносно недорого. До того ж деякі умільці збирають подібні котли самостійно. Але котел тривалого горіння, судячи з інструкцій в Інтернеті, може чудово працювати як на дровах, так і на побутовому смітті біологічного походження. 

Втім є і певні мінуси дровяного опалення

  • Незважаючи на значні розміри полін, дрова горять досить швидко. Це означає, що підкидати дрова в топку доведеться часто, кожні 2 – 3 години. Втім, сучасні котли тривалого горіння дозволяють на одній загрузці функціонувати 8 і більше годин. Кам'яне вугілля, а особливо вугілля антрацит, горять дуже довго. Поповнювати запас у топці можна іноді від одного до трьох разів на добу.
  • Найчастіше дров'яний котел виготовляють із чавуну і товстостінної сталі. А це означає, що ваше опалювальне обладнання має неабияку вагу. Таке обладнання відрізняється довговічністю, що значно подовжує термін служби котла, але переставляти його з місця на місце досить важко.
  • Через те, що дрова згоряють швидко, розмір камери згоряння повинен бути досить великим. Що робить котел великим і громіздким. 
  • Сучасні твердопаливні котли часто обладнані спеціальними датчиками, які дають можливість регулювати температуру та тиск у системі. Дров'яний котел довго нагрівається і швидко остигає, підтримувати температуру на одному рівні практично неможливо.
  • Кам'яне вугілля або вугілля антрацит, та навіть і буре вугілля, мають більш високу калорійність, ніж дрова. І нехай вугілля складніше розпалити, ніж стос дров, горітиме він дуже довго. І навіть після того, як паливо повністю прогорить, котел продовжить давати тепло.
  • І, мабуть, найістотніший недолік дров – заготівля та зберігання. Якщо ви купуєте дрова, вам просто привозять їх надвір. Звідки їх треба перенести до приміщення, рівень вологості в якому не повинен перевищувати 80%. Поліни можуть бути різних розмірів, трапляються колоди, які потрібно розколювати. А далеко не всі дачники можуть майстерно володіти сокирою.