Якій вогнепальній зброї віддають перевагу українці

На сьогоднішній день громадянам України доступний широкий спектр вогнепальної зброї, починаючи від недорогих гладкоствольних рушниць турецького виробництва та закінчуючи високоточними комплексами провідних світових виробників. Під забороною автоматичні та нарізні короткоствольні зразки, причому щодо лібералізації доступу до останніх у законодавчому середовищі не вщухає дискусія.

З усієї маси вогнепальної зброї є окремі види, які буквально були зметені з полиць мисливських магазинів у першій половині цього року – помпові рушниці та мисливські карабіни на базі автомата Калашникова. Про причини їхньої популярності ми й поговоримо далі.

Помпові рушниці

Даний вид гладкоствольної зброї універсальний. Коротко про сфери застосування:

Полювання

В Україні найбільш доступні та популярні види полювання – на водоплавного птаха, а також на лисицю та зайця. Для цих цілей помпова рушниця ідеально підходить.

Самозахист

Враховуючи, що травматична зброя в Україні доступна лише вузькому колу осіб, найкращим варіантом для оборони будинку стає “помпа”, придбати яку може собі дозволити більшість громадян України. Важливою особливістю помпової рушниці є можливість застосування травматичних боєприпасів (споряджених гумовою картеччю).

Спорт

Помпова рушниця – відмінний вибір для практичної стрільби та спортингу. В Україні існує достатня кількість стрілецьких клубів, в яких новачок може ознайомитися не лише з правилами безпечного поводження з рушницею та набути базових стрілецьких навичок, а й влитися в аматорське спортивне середовище.

Основні переваги помповиків:

  1. Ціна. У найбільш доступних, середніх за якістю турецьких моделей вона починається від 13000 – 14000 грн.
  2. Надійність.
  3. Простота обслуговування.
  4. Низька ціна боєприпасів, а також невибагливість до їхньої якості.
  5. Місткий магазин (до 6 патронів).

Нарізні карабіни на базі АК

Автомат Калашникова – легендарна, всіма впізнавана зброя. Його основні переваги – безвідмовність, простота в обслуговуванні, гідні у своєму класі вогневі характеристики.

В Україні частину армійських запасів АК було піддано конверсії, тобто переробці автомата в мисливський карабін, який не може стріляти чергами, з нього не вийде вести вогонь зі складеним прикладом, він має меншу прицільну дальність (вносяться правки в прицільні пристрої). Присутня також низка інших невеликих конструктивних доробок. В іншому ж, це той самий “калаш”, який візуально майже не відрізняється від армійського оригіналу.

Мисливські напівавтоматичні карабіни на базі АК добре піддаються тюнінгу. Елементів для цього, як і запасних частин, на українському ринку цілком достатньо. Крім того, у них більш доступна ціна порівняно із закордонними моделями на конкуруючій платформі AR-15.

Цей карабін купують як для полювання, так і спортивних дисциплін. У другому випадку зброю неминуче доведеться тюнінгувати задля досягнення високих результатів.

Ряд громадян розглядають дану модель також як засіб самооборони. Але важливо враховувати, що суворі правові наслідки для власника карабіна, якщо він завдасть тяжкої шкоди здоров'ю нападника або вб'є його – дуже ймовірні. Для самозахисту краще використовувати ефективні нелетальні засоби.

Насамкінець

Розглянуті зразки об’єднує відносно невисока ціна. Тут варто зазначити, що доступність вогнепальної зброї як з точки зору законодавства, так і її ціни, безпосередньо впливає на розвиток збройової культури в Україні. Результат цього – зростання кількості громадян, які володіють стрілецькими навичками, що, на наш погляд, йде на користь обороноздатності держави.