Що таке коагулограма і навіщо вона потрібна?

Особливості проведення аналізу на згортання крові

Згортання крові - це важливий показник, який істотно впливає на особливості утворення тромбів, швидкість загоєння ран. Варто відзначити, що при порушенні згортання, можуть бути серйозні проблеми в ході проведення хірургічних втручань. Існує ризик великої втрати крові та смерті на операційному столі. Необхідно, щоб показник згортання знаходився на певному рівні.

Це тестування, яке містить в собі одразу кілька аналізів. В ході дослідження визначається згортання крові, а також кількість деяких речовин. При пошкодженні судин або шкіри, на поверхні утворюється тромб. Саме він перешкоджає витіканню крові, подальшої її втрати. Якщо показник згортання крові підвищений, а коагулограма погана, то згустки можуть утворитися всередині судин, викликаючи серйозні захворювання. Зокрема це призведе до інсульту і тромбофлебіту. У таких випадках рекомендовано приймати препарати, що знижують згортання крові, для зниження її густини.

Показники, що визначаються під час дослідження:

  • В ході проведення випробування, фіксується концентрація фібриногену. Це білок, який є основою для формування майбутнього тромбу. При нестачі цього білка, згортання крові знижується, високий ризик кровотеч.
  • Також в ході подібних досліджень визначається концентрація протромбіну. Це теж речовина, яка бере участь у формуванні тромбу, і визначає час появи кров'яного згустку на місці рани.
  • Необхідно, щоб не тільки сформувався тромб, важливий час його утворення, щоб перешкодити подальшій кровотечі.

Варто відзначити, що на згортання крові впливає значна кількість показників. Саме тому при прийомі деяких вітамінів і лікарських препаратів, про це необхідно повідомити лікаря.

Показання для призначення аналізу на фібриноген та протромбін

Перш за все цей аналіз призначається окремим категоріям. Зокрема мова йде про вагітних, пацієнтів, які планують оперативне втручання. Такий аналіз необхідний для того, щоб визначити, наскільки безпечно людині проводити оперативне втручання. При виявленні відхилень, призначається величезна кількість лікарських препаратів, які допоможуть нормалізувати склад крові.

Існує кілька категорій, які зобов'язані здати коагулограму, для визначення згортання крові. Зокрема, мова йде про людей, з сильною кровоточивістю ясен. Обов'язковим є аналіз для людей, у яких є родичі, що страждають від інсульту, інфаркту, захворювань серця. Також цей аналіз буде корисний людям, у яких без причин на ногах і тілі утворюються синці. Крім того, тривожний знак, коли навіть при незначних пораненнях, кров не зупиняється.