Типові помилки при купівлі нерухомості на вторинному ринку

Незважаючи на теперішню складну ситуацію, український ринок нерухомості постійно розвивається. Люди продають та купують житло. Первинний та вторинний ринок нерухомості пропонує покупцям найрізноманітніші варіанти в "чешках", "сталінках", "хрущовках" та новобудовах.

Купівля квартири – це відповідальний крок, де кожна помилка чи необдумана дія може призвести до зіпсованих нервів, даремної трати дорогоцінного часу та грошей. У цій статті розберемо кілька найпоширеніших помилок, які здійснюються при покупці квартир. Це допоможе все ретельніше перевірятиз перед оформленням документів і вигідно купити квартиру своєї мрії. А на сайті https://300x.ua/irpen/search/nedvizhimost/prodazha-nedvizhimosti/prodazha-kvartir/ ви знайдете всі актуальні пропозиції нерухомості в Ірпіні. 

Неправильне визначення ціни квартири та ризик переплати

Якщо покупець не надто добре орієнтується в ринковій ситуації і неправильно уявляє порядок цін, то він може суттєво переплатити за квартиру.

Для кожного об'єкта є фактори, які можуть вплинути на зростання чи зниження ціни, це є момент торгу. І ще важливим є момент — багато продавців зараз все ще виставляють квартири за завищеними цінами, і тут дуже важливо розуміти, що не завжди ця ціна виправдана.

Неправильна оцінка стану квартири

За словами експертів, при купівлі житла на вторинному ринку необхідно ретельно оглянути його і перевірити, чи немає прихованих дефектів. Якщо квартира продається за заниженою вартістю, то, найімовірніше, має проблеми.

Необхідно заздалегідь продумати ремонт у житлі, що купується, більшості старих квартир необхідний капітальний ремонт (вирівнювання стін, заміна сантехніки, електрики). Перед покупкою квартири необхідно підрахувати, в яку суму вам обійдеться ремонт з урахуванням витраченого часу. Найчастіше виявляється, що вигідніше придбати житло з оздобленням або свіжим ремонтом.

Недостатньо ретельна перевірка юридичної історії квартири

Це дуже ризиковано, за наявності якихось «нюансів» угода взагалі може бути згодом оскаржена. Наприклад, якщо при приватизації квартири не було враховано інтереси неповнолітніх мешканців. А при купівлі квартири, яка нещодавно перейшла у спадок, є ризик раптової появи інших спадкоємців.

Поверхнева перевірка житла щодо незаконних перепланувань

Щоб перевірити законність перепланувань, потрібно замовити технічний паспорт БТІ або поверховий план з експлікацією, який покупці або ріелтор звіряють з квартирою.

Якщо перепланування було проведено неправильно, то це вже привід для торгу з продавцем, навіть якщо покупця перепланування влаштовує, і він готовий узаконити його. Якщо ж не влаштовує, то покупець може вимагати від власника відновити початковий вид житлоплощі.

Придбання житла у неблагополучному під'їзді з галасливими сусідами

Треба звернути увагу на стан вікон та балконів сусідніх квартир, а також перевірити, наскільки чистими є ліфти і чи немає написів на стінах. Якщо в під'їзді чисто, а на підвіконнях стоять горщики з квітами, то ризик придбати житло у веселому будинку набагато нижчий.

Можна спробувати особисто познайомитися із сусідами, зателефонувавши у двері та поговоривши з кожним кілька хвилин. Варто поспілкуватися з консьєржем, зазвичай вони охоче розповідають про мешканців будинку. Можна також попросити контакти старшого по дому, він також надасть потрібну інформацію.

У той же час необхідно вивчити район, де знаходиться будинок, а також інфраструктуру: доступність поліклініки, дитячого садка, магазинів; наявність парків, торгових центрів.