Постачальники з Китаю – як і де їх знайти?

Коли ви тільки плануєте будувати бізнес з Китаєм або вже успішно співпрацюєте з Піднебесною, головне питання було і буде — як знайти надійного постачальника? Це обов’язковий етап. Його не можна ні обійти, ні пропустити, ні залишитися осторонь.

Як знайти постачальника з Китаю – детально розглянемо у цій статті.

З чого потрібно почати?

Китайську продукцію вигідно закупати оптом. Тому бажано вийти на прямого постачальника, щоб домовитися про доставку партії товару. А перед цим визначитися, який саме варіант вас цікавить:

  • прямий постачальник, що працює без посередників
  • посередник, що працює з постачальниками та займається перепродажем
  • виробник, що створює товар для широкого ринку або сімейного бізнесу

Отже, якщо ви почали шукати постачальника, то краще скласти таблицю, де можна буде фіксувати всіх, хто вам сподобався. Це допоможе уникнути повторних дзвінків до одного постачальника.

Краще зв’язуватися  з потенційними партнерами особисто. Так ви зможете з’ясувати всі подробиці та зробити висновки. Обрати найкращих, відсіяти тих, хто не відповідає вашим критеріям.    

Всі способи, як знайти постачальників

Існує кілька способів. Найпростіший — у пошуковому рядку написати «оптовий постачальник з Китаю», а далі – обирати з запропонованих варіантів. Але цей спосіб хоч і найлегший, проте не самий ефективний.

Наступний варіант — поїхати до Китаю на виставку, щоб обрати партнера. На думку одразу приходить Кантонська виставка, що проводиться двічі на рік і триває майже місяць. Але чи доцільно це для підприємців, які тільки думають розпочати бізнес з Китаєм? Звичайно, ні. Час, кошти та відсутність досвіду грають не на користь українського підприємця-початківця.   

Пошук постачальників з Китаю для оптових закупівель краще розпочати на маркетплейсі. Найбільший — Alibaba — торговельний майданчик, заснований у 1999 році, де зібрані майже всі китайські постачальники. Проте увага — тут працюють і трейдери (перекупники). Наша порада: шукати саме постачальника, який напряму продає товари.

Платформа Alibaba зручна у користуванні та орієнтована на зарубіжного замовника. Є інтерфейс навіть російською, але пошук та спілкування краще вести англійською.

Підприємцю слід уважно вивчити інформацію, дізнатися, хто займається безпосередньо постачанням і почитати відгуки покупців.

Чому не AliExpress, 1688 і Taobao?

Це найбільш поширене запитання від підприємців-початківців. Справа у тому, що ці сайті орієнтовані або на внутрішній ринок (1688, Taobao) або на закупівлю невеликих партій товару (AliExpress). Тому українським підприємцям краще шукати постачальників саме на Alibaba.

Як перевірити постачальника

Підприємець знає про постачальника тільки те, що він написав про себе у профілі на Alibaba. На жаль, у Піднебесній багато шахраїв. Щоб не розчаруватися та не втратити гроші, можна замовити послугу — інспекція в Китай. Інспектор перевірить надійність постачальника та рівень якості продукції.

Ще один момент — при роботі з незнайомим постачальником радимо зробити пробне замовлення невеликої партії товару. Таким чином, ризики будуть мінімальними. Ви не тільки перевірите якість, термін доставки, але і поспілкуєтесь з постачальником особисто. Зверніть увагу на такі моменти:

  • комунікабельність постачальника
  • наскільки швидко він відповідає на ваші листи та повідомлення
  • чи бере до уваги виробник ваші побажання
  • чи прийшло замовлення в обумовлений термін

Якщо у вас немає досвіду в пошуку китайських постачальників, а також часу на це, — зверніться до фахівців компанії M3Cargo.