Значення SEO-оптимізації для розкрутки сайту

Просування, розкручування, підвищення видимості сайту в пошукових системах. Все це про SEO. Щоправда, досвід співпраці з малим бізнесом, підприємцями, які поки що тільки збираються виходити в онлайн, показує, що люди погано розуміють, що таке SEO і для чого воно потрібне.

Абревіатура SEO розшифровується як "search engine optimization" і в перекладі означає "пошукова оптимізація". Це процес покращення сайту для підвищення його видимості у пошукових системах. Головна мета цих робіт – перенести ресурс на перші рядки у видачі за певними запитами. На сайті https://optima-design.pro/ ви дізнаєтесь про діяльність компанії Optima Design, однією зі сфер діяльності і є сео-оптимізація  

SEO-оптимізація спрямована на задоволення вимог пошукових систем. Справа в тому, що пошукові системи, зокрема Google, є агрегаторами сайтів. Це означає, що при пошуку чогось через них вони видають сотні результатів, пов'язаних із вашим запитом. Спочатку вони просто шукають інформацію по всьому інтернету, потім систематизують її та видають усі відповідні сторінки. Але як пошукова система вирішує який сайт поставити на перший рядок?

SEO-оптимізація: як це працює?

У топі видачі (перші десять сайтів на першій сторінці) виявляються ресурси, які відповідають певним критеріям. У кожного пошуковика вони свої. Але є й універсальні вимоги, наприклад:

  • Сайт містить ключові слова, які ви ввели у пошуковий рядок. Отже, якщо ви шукали «Найкраща піца в Києві», ви знайдете сторінки, на яких використовуються ці слова чи поєднання.
  • На сторінці є картинки та відео на тему запиту. Пошуковики люблять сайти, які виглядають привабливо та містять різні формати контенту. Тому вони виявляються на вищих позиціях, ніж сайти, що містять лише текст.
  • Сайт популярний. На ньому затримуються, посиланнями на нього діляться в соцмережах - такі сайти сприймаються пошуковими системами, як більш підходящі і рухаються вгору по видачі.

Окрім цього, є сотні інших факторів, що впливають на позицію сайту у пошуковій видачі. Врахувати їх всі досить складно, а частина зовсім неможливо, оскільки деякі алгоритми видачі тримаються в найсуворішому секреті.

Але власники бізнесу все одно намагаються виконати завдання з оптимізації: одні — самотужки, інші — наймають фрілансерів, треті працюють з агентствами. У великих компаніях взагалі створюють цілі відділи цієї роботи.

Навіщо сайту потрібна SEO-оптимізація?

Завдяки оптимізації на сайт заходять більше зацікавлених користувачів, а значить, зростають продажі. Наприклад, якщо ви добре оптимізували сторінку свого інтернет-магазину під запит «продукти для веганів», то користувач, який запровадить цей запит, обов'язково знайде вас.

Принадність SEO-оптимізації в тому, що за її допомогою бізнес отримує якісний трафік та цільові заявки. Ось ключові факти та статистичні дані, які говорять самі за себе.

  • 53% трафіку на всі сайти надходить із пошукових систем. Для порівняння: переходи з реклами становлять лише 15%.
  • Сторінки, які відображаються в топі видачі, вважаються більш надійними і заслуговують на довіру. Фактично, менше 1% користувачів відкривають другу та наступну сторінки.
  • Заявки, отримані з пошуку, завершуються продажем у 14,6% випадків, тоді як ліди, наприклад, з email-розсилки або друкованої реклами, лише у 1,7%.
  • 63,6% підприємств у всьому світі активно інвестують у SEO. Іншими словами більшість ваших конкурентів вже оптимізують сайти для пошукових систем. Якщо ви хочете розвивати свій бізнес, вам теж доведеться йти в ногу з часом.

Ймовірно тому майже половина маркетологів (49%) вважають просування в пошуку найбільш прибутковим інструментом для отримання продажів.