Найдорожчі футболісти світу 2022 року

Трансферне вікно у розпалі, і вже відбулися кілька потужних переходів. Наприклад, «Ман Сіті» та «Ліверпуль» посилилися двома форвардами — Ерлінгом Холландом та Дарвіном Нуньєсом. За обох нападників клуби заплатили понад 70 млн. євро.

Перехід Нуньєса в цьому плані видається несподіваним, адже його до трансферу оцінювали в 50-55 млн. євро. Але «Ліверпулю» довелося переплатити, щоби якось конкурувати з «Ман Сіті». Цей перехід підтверджує той факт, що не завжди оцінки експертів збігаються із реальною вартістю трансферів гравців.

Розповідаємо про найдорожчих гравців сучасного футболу, а про систему розиграшів футбольних турнірів ви дізнаєтесь на сторінках сайту a.sport-igrok.com  .

Як складали рейтинг

Є кілька аналітичних агенцій, які оцінюють вартість футболістів. Навіть деякі великі європейські ЗМІ складають свої списки. При підрахунку враховуються безліч факторів, починаючи від зарплати, віку та закінчуючи висновками про певного футболіста та можливі його виступи в інших лігах.

І все ж таки об'єктивно виділяються два великі джерела: Transfermarkt і CIES Football Observatory. Перший портал — найпопулярніший у світі у цьому напрямі і, як наслідок, один із найшанованіших. На нього навіть посилаються клуби під час складання трансферних бюджетів.

Однак TM має один важливий мінус, і це людський фактор. Вартість гравців оцінює не комп'ютер і навіть не за якоюсь створеною методикою, а пулом внутрішніх експертів. Отже, у них можуть бути якісь уподобання або банальне помилкове уявлення про гравця.

CIES Football Observatory — професійніший у плані аналітики портал. Тут усі підраховують за власною методикою, проте всі доданки не розголошуються. У цьому плані дані CIES FO, безумовно, трохи точніші, але й у них є мінус.

Хоч як би це смішно звучало, але мінус — знову ж таки людський фактор. При покупці того чи іншого гравця клуби оцінюють перехід не з точки зору реальної ціни активу, а за іншими критеріями. Наприклад, одному клубу потрібно буде терміново продавати якогось гравця, щоб покрити збитки. І найчастіше доводиться позбавлятися футболіста за низькою вартістю. Але це лише один фактор, інших — десятки.

Останні такі приклади — Рішарлісон і Поль Погба. "Евертон" продав свого лідера за 58 млн, хоча потенційно міг виручити і за 70. Погба перейшов до "Ювентуса" безкоштовно, ось тільки "МЮ" міг його продати минулого літа за відносно невеликі гроші, знаючи, що у француза останній рік за контрактом .

Так чи інакше, обидві методики, безперечно, мають право на життя. Отже, ми склали свій список, усереднивши оцінки TM і CIE OF. Принаймні обидва портали/агентства згодні з трійкою найдорожчих футболістів на даний момент. А ось потім вже є невеликі розбіжності, насамперед у ціні.

ТОП-3 найдорожчих футболістів

  • Кільян Мбаппе, "ПСЖ", Франція. Вартість - 182,8 млн євро (Tranfermarkt - 160 млн, CIES Football Observatory - 205 млн)
  • Ерлінг Холанд, "Ман Сіті", Норвегія. Вартість - 155 млн євро (Tranfermarkt - 150 млн, CIES Football Observatory - 160 млн)
  • Вінісіус, "Реал", Бразилія. Вартість - 145 млн євро (Tranfermarkt - 110 млн, CIES Football Observatory - 180 млн)