Яким буває нежить і чим його лікувати

Виділення слизу з носа, що супроводжуються утрудненим диханням, чханням, а часом сльозотечою — не самостійне захворювання, а лише симптом певної клінічної картини. Сьогодні поговоримо докладніше про те, яким буває нежить і які є ефективні препарати для його лікування.

Гострий нежить

Найпоширеніший вид нежитю, відомий усім за симптомом «тече з носа». Виникає внаслідок переохолодження, а також зниження опірності організму негативним факторам довкілля, падінням місцевого чи загального імунітету. Часто виникає через інфікування вірусом або приєднання бактеріальної інфекції. При грамотному лікуванні проходить протягом 7-10 днів без подальших.

Хронічний нежить

Гостра форма нежиті, яка не минає кілька тижнів, то посилюється, то слабшає, з часом перетікає в так званий хронічний риніт. Це одне з серйозних ускладнень нежиті, яке може спричинити гнійний гайморит (запалення гайморових пазух), з подальшим підвищенням температури тіла та головними болями. Може спричиняти запалення трахеї, отит, бронхіт і навіть пневмонію. Потребує грамотного підбору препаратів та негайного комплексного лікування.

Алергічний нежить

Є супутнім симптомом алергічної реакції. Може бути викликаний широким рядом факторів: пилком рослин, шерстю тварин, побутовою хімією і навіть харчовими продуктами. Проявляється у вигляді раптових нападів нежитю, посилюється при контакті з алергеном і повністю зникає, коли дія алергену відсутня. Всупереч поширеній оманливій думці, алергічний риніт не проходить самостійно, і потребує своєчасного лікування протиалергійними препаратами.

Лікування нежитю

Синупрет — один із найефективніших засобів для лікування ринітів різної етимології, за винятком алергічного. Повністю натуральний склад забезпечує безпечне використання дітьми від 2-х років та дорослими, у продажі є різні форми випуску: сироп, краплі та таблетки.

Ефективність препарату обумовлена ​​його рослинним складом, до якого входить бузина, вербена, щавель, первоцвіт і корінь тирличу. Бузина дезінфікує слизові оболонки, що дозволяє досягти якнайшвидшого відновлення функцій носових пазух та верхніх дихальних шляхів. Вербена має антимікробну дію, допомагає ефективно боротися з патогенною мікрофлорою у вогнищі інфекції. Первоцвіт має розріджувальну дію на слиз у носових пазухах. Щавель має антиоксидантні та протимікробні властивості, містить вітаміни Е, РР, K, фтор та залізо.